Menü Bezárás

2022. május

26máj.18:0020:30MI, MAGYAROK – 17 ORSZÁG, 53 FILMKÖZELKÉPEK 18:00 - 20:30 1088 Budapest, Rákóczi út 21.

Esemény részletei

MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB EXTRA

Pál Péter lendvai költő, dalszerző portréja, Szlovénia | Rendező: Barnóczki Ákos | 68 perc
A film utáni beszélgetés vendége: Pál Péter

Az ember értékének legfőbb mutatója, hogy milyen nyomot hagy maga után – véli Pál Péter költő, dalszerző, kaposvári színinövendék.

Magyar-szlovén nyelvű közegben nőtt fel. Elmondása szerint bárkivel el tudná hitetni, hogy ő szlovén, benne van ez a mentalitás is. Verset is tudna írni szlovénül, de idővel tudatosult benne, hogy magyar az identitása.

Szülőhazája a muravidéki Lendva. Az iskolában a szlovén nyelvű reáltárgyakat oldotta a magyar nyelvű költészet. Hét évesen írta meg első versét, első kötetével tizenöt évesen már bekerült a szlovén költők antológiájába. Szerető közegben nőtt fel. Nagypapája fociedzésekre hordta, mert tehetségesen rúgta a labdát, nagymamája szavaló versenyekre vitte. Ahol elindult, ott nyert is. Végül, a költészet is nyert a foci ellenében. Egyik mentora, Bencze Lajos költő szerint a bőre alatt érzi, mi az, amit le kell írni, ki kell mondani.

A verseskötetek párhuzamosan futnak életének fázisaival, eseményeivel. Dalszövegei is hozzáadott értékkel bírnak, bár inkább a dallamot támogató szöveget ír. A zongorával, a dalszerzéssel akkor került közeli kapcsolatba, amikor nagyon magányosnak érezte magát a kaposvári egyetem első évében.

Egy művész kiteszi a lelkét a közönség elé, ehhez hozzá kell szokni – véli az édesanyja. Meg kell tanulnia különbséget tenni a kritika és a rosszindulatú vélemény között. Péter burokban nőtt fel, ahol a család, a környezet szerette és elismerte. Egyik napról a másikra került teljesen idegen világba, idegen országba. Most már egyetemi társai is nagy elismeréssel beszélnek tevékenységéről. Mindig hozzá tud tenni egy olyan csavart az adott előadáshoz, hogy az más legyen, mint az előzőek.

Pál Péter – sokak szerint hamarosan a legszélesebb közönség előtt is ismert lesz a neve.

A részvétel ingyenes. Előzetes REGISZTRÁCIÓ javasolt. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net 

Kérjük, olvassa el a Adatkezelési Tájékoztatónkat

Időpont

2022. május 26. 18:00 - 2022. május 26. 20:30

X
X