Menü Bezárás

Tamási Áron 125 Emlékév | Ragyog egy csillag illusztrációs pályázat.

„Nincs módunkban kitérni a hűség elől.”
(Tamási Áron)

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Az Emlékév fővédnöke dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, lebonyolítója a Magyarság Háza. A projekt vezetője A. Szabó Magda, a Magyarság Háza munkatársa, aki „civilben” a megemlékezést kezdeményező Tamási Áron Közalapítvány elnöke.

A Magyarság Háza 2022-ben Tamási Áron, a székely magyar író születésének 125. évfordulóján a művész kivételes öröksége előtt tisztelegve határokon átnyúlóan, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat egy szellemi közösségbe kapcsoló emlékévet szervez. A művészeti, közművelődési eseményekben gazdag kulturális programsorozat összeállításában jelentős helyet kapnak az erdélyi rendezvények, találkozók, a szülőföld ünnepségei, emlékező alkalmai, de Tamási életművére, élete példájára összekötő kapocsként tekintünk az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága között. Az Emlékév során reprezentatív új kiadásokkal, tanulmánykötettel, folyóirat-emlékszámmal, hozzájuk kapcsolódó rendezvényekkel hívjuk fel a figyelmet az életmű egyetemes mondanivalójára, ma is érvényes üzenetére, határon innen és túl: Ábel-trilógia új szellemű illusztrációkkal, Tamási Áron színháza (MMA kiadó), Jégtörő Mátyás (a fiatalokat megszólító Poket-zsebkönyvsorozatban), Hitel folyóirat Tamási-emlékszám, hogy csak néhány példát ragadjunk ki.

Az Emlékév meghirdetésétől a záróeseményig különleges figyelmet fordítunk a fiatalok különböző korosztályainak megszólítására, arra, hogy rendhagyó irodalomórákon, mesemondó, anyanyelvi, irodalmi versenyeken, darabjait játszva, színháztörténeti vetélkedő fordulóin, novella- és Tamási ihlette illusztrációs pályázaton munkálkodva személyes élményükké váljon Tamási világa.

Fontosnak tartjuk, hogy a sokszínű Tamási-életmű részeként a Kárpát-medence minél több helyszínén fedezhessék fel vagy láthassák újra Tamási színpadi játékait is. Ezért indul a Nemzeti Színház Kárpát-medencei turnéra a Tündöklő Jeromos új rendezésével, amelyet a Gyulai Várszínház augusztusi Tamási Áron Napjain láthat először a közönség. Mikházán a Csűrszínház nyári programjában magyarországi és erdélyi társulatok mutatnak be Tamási-műveket, a szülőfalu népét is megtisztelik előadásokkal a színházak.

Farkaslaka, a szülőfalu, amely az író akarata szerint végső nyughelyéül is szolgál, minden szempontból az Emlékév eseményeinek kiemelkedő helyszíne. Az ott lezajló programokat a Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesülettel szorosan együttműködve tervezzük.

Tamási Áronnak szülőfalujában áll szobra, 1993 óta „anyavárosában”, Székelyudvarhelyen is minden nap mellszobra mellett sietnek el hajdani iskolája mai diákjai. Az író életének utolsó egyharmadát Budapesten töltötte, remélt célunk, hogy az Emlékév kezdeményezésére egy budapesti köztéri szobor felállítása is végre valósággá válhat.

Bízunk benne, hogy az egész éven át tartó eseménysorozattal tisztelettel és méltóan emlékezünk Tamási Áron örökségére, az ünnepi rendezvényeken találkozhatunk olvasóival, életműve tisztelőivel, közelebb kerül fiataljainkhoz sajátos művészete, és hogy olyanok is felfedezik írói-emberi értékeit, akik eddig talán nem ismerték.

a katalógus megtekintéshez kattintson a képre

Google Chrome vagy Mozzila firefox böngésző az ajánlott a megtekintéshez.
Amennyiben problémát észlel a pdf statikus megjelenítéshez kattintson ide 

ragyog egy csillag

Hírlevél feliratkozás!

Adatkezelési Tájékoztató megtekintése

X
X