Menü Bezárás

2024. március

28márc.18:0019:30MAGYARSÁG HÁZA SZABADEGYETEMMolnár Tibor: Első világháborús katonai temetők és emlékművek a Délvidéken18:00 - 19:30 1051 Budapest, Nádor u. 17.

Regisztráció

Jelentkezés lezárva

Esemény részletei

Magyarság Háza Szabadegyetem
Első világháborús katonai temetők és emlékművek a Délvidéken
Molnár Tibor vajdasági helytörténész előadása

Időtartam: 60 perc  
Ajánlott életkor: 12+

Magyarság Háza Galéria 
1051 Budapest, Nádor u. 17. 
2024. március 28. (csütörtök), 18:00

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Az első világháború kirobbanását követően – a szerb hadszíntér közelsége miatt – 1914 őszén Bács-Bodrog és Torontál vármegyében is hadikórházak alakultak. Erre a célra középületeket, gyakran iskolaépületeket vettek igénybe.

A hadikórházak személyzetét helyiek alkották: városi/községi orvosok, önkéntes ápolónők teljesítettek szolgálatot. A gondos ápolás ellenére a hadszíntéren szerzett súlyos sebesülések és azok szövődményei, vagy járványos betegségek (különösen a tífusz és a kolera) következtében számos sebesült meghalt.

Az elhunyt katonákat a meglévő felekezeti temetők külön parcelláiba temették. A háború idején a katonai hatóságok mellett a lakosság is gondozta ezeket a sírokat.

Az első világháború befejeződését a Délvidéken impériumváltás követte, a terület a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz került. A katonai temetők – noha a békeszerződés szerint karban kellett őket tartani – gazdátlanokká váltak.

Bácska 1941-es visszacsatolását követően a még meglévő temetőket felújították. Hősi emlékműveket is emeltek, amiket azonban az 1944-es újabb impériumváltáskor rendre elpusztítottak. Néhány vajdasági településen – amelyek ma Szerbiához tartoznak – ma még fellelhetők az első világháborús temetők maradványai. Az első világháború centenáriuma kapcsán anyaországi támogatással temető- és emlékmű felújításra/állításra is sor került.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Időpont

2024. március 28. 18:00 - 2024. március 28. 19:30

Helyszín

Magyarság Háza Galéria

1051 Budapest, Nádor u. 17.

X
X