Menü Bezárás

2022. június

09jún.18:0019:30MAGYARSÁG HÁZA SZABADEGYETEMVázsonyi Csilla: Élő és újraélesztett viseletek Bácskában 18:00 - 19:30 1051. Budapest, Arany János utca 10.

Esemény részletei

A bácskai magyarság változatos viselethagyományokkal rendelkezik, azonban még mindig keveset tudunk e témáról. Bár közismert a nyugat-bácskai hagyományőrző falvak, Doroszló, Gombos és Bácskertes (női) viseletének szinte szemkápráztató gazdagsága, az érdeklődő sajnos mégis igen kevés forrást talál ezekről a különleges, máig élő viseletekről. A régió keleti részén, a Tisza mentén ezzel szemben már régóta nem beszélhetünk élő viseletről: az itteni magyarok egykori viseletét csak a régi fényképekről, visszaemlékezésekből, és a kevés fennmaradt viseletdarabból rekonstruálhatjuk. Az utóbbi időben mind a vajdasági hagyományápoló közösség, mind a kézműves alkotók, viseletkészítők részéről megélénkült az érdeklődés a helyi népviseletek iránt, így szárba szökkent néhány új, különböző szemléletmódú törekvés a vajdasági magyarság hagyományos viseleteinek újraélesztésére.

Időtartam: 60 perc

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net

Kérjük, olvassa el a https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Időpont

2022. június 9. 18:00 - 2022. június 9. 19:30

Helyszín

Aranytíz Kultúrház

1051. Budapest, Arany János utca 10.

X
X