Menü Bezárás

2023. május

17máj.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA IRODALMI SZALONMiska János levelesládája I-II. – könyvbemutató18:00 - 19:00 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Regisztráció

Jelentkezés lezárva

Esemény részletei

Miska János levelesládája I-II. 
A kanadai magyar irodalom tárháza 1956-2020 
könyvbemutató 

Meghívott: 
Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező, színigazgató, érdemes művész 

„Kanadai forgatásom alkalmából Miska János az 1945 utáni diaszpóra magyarságának felbecsülhetetlen értékű irodalmi, kulturális kincsesházába engedett bebocsájtást, amely idehaza lényegében ismeretlen volt, hiszen erről az újságok, rádiók, televíziók nem tudósítottak.  
Miska János, a szépíró, aki mellesleg Kanada-szerte elismert könyvtáros, gyűjteményi vezető, a ’60-as évek végén felismerte, hogy az emigráns irodalom értékeit össze kell gyűjteni, fel kell mutatni annak érdekében, hogy a soknemzetiségű Kanadában, de talán már akkor is gondolt rá, hogy az Óhazában is ismertté váljon ez a szellemi teljesítmény. Hiszen a háború, majd ’56 után kiváló írók, költők, az irodalom, a művészetek és a tudomány sok tehetséges, elismert képviselője többnyire kényszerű okok miatt elhagyta hazáját. Az általa létrehozott Kanadai Irodalmi Szövetség tevékenysége, a költők, írók felkutatása, írásra – ahogy ő fogalmazta – „buzdítása”, a kötetek, antológiák szerkesztése, nyomdai kivitelezése, érzékeny emberek lévén a sokfajta, kisebb-nagyobb konfliktus, sértődés kezelése, elsimítása, az állami támogatásokért való folyamodványok elképesztő mennyiségű és nagy empátiával, türelemmel folytatott levelezés segítségével valósulhatott csak meg. A levelek túlnyomó többségét az irodalomtörténet szerencséjére Miska János megőrizte… Kötetünk arra vállalkozik, hogy közkinccsé tegye e hatalmas és felbecsülhetetlen értékű levelezés legjellegzetesebb vonulatait… Reméljük, hogy ez a kötet folyamatosan hasznosulni fog az összmagyarság szellemi gyarapodása érdekében és kíváncsian forgatják majd kutatók, tanárok, egyetemisták, a magyar kultúra szerelmesei.” 
(Koltay Gábor) 

Időtartam: 60 perc 
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. 

Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Időpont

2023. május 17. 18:00 - 2023. május 17. 19:00

X
X