Menü Bezárás

2023. május

02máj.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKKotta nélkül18:00 - 19:00 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Regisztráció

Jelentkezés lezárva

Esemény részletei

Kotta nélkül 
Szerda Balázs népzenész portréja (Szerbia, Husnyák Andrea filmje) 

Szó szerint beleszületett a népzene világába. Kisbabakorában édesanyja sokat énekelt neki, édesapja a Batyu nevű zenekarban muzsikált, a házi próbák alatt a gyerekek is ott tébláboltak és hallgatták a zenét. A zeneiskolában hegedülni tanult, rövid kitérőt tett a rock irányába egy gitárral, de visszatért a népi és a családi hagyományhoz. 2010 óta az óbecsei Fokos zenekarban zenél.  

A Fokos zenekar az egész magyar nyelvterület zenéjét játssza, de leginkább a helyi és a dél-alföldi hagyományokra fókuszál. Balázs a bandában brácsán és tambura kontrán játszik, ezzel az apai tradíciót folytatja. A hétvégék általában fellépésekkel telnek, nehéz ezt az életmódot összehangolni a családi és baráti eseményekkel, programokkal. Előfordult, hogy diplomaosztóra, lakodalomba sem mehetett el. 

Általános iskolás korában a magyar irodalom érdekelte, versenyekre is küldték, ekkor merült fel benne, hogy magyartanár lesz. Egy kitűnő történelemtanár a gimnáziumi évek alatt ezután a történelem felé terelte. Újvidéken végezte el az egyetemet történelem szakon. Utána visszatért egykori iskolájába tanítani. 

Óbecsén rendezte be az életét, nem akar a Vajdaságból máshová költözni. Egy éve szoros kapcsolatba került a politikával is: a helyi községházán dolgozik, mint tanácsos, kulturális ügyekkel és civil szervezetekkel foglalkozik. Mind a tanításban, mind a politikában a hitelességet tartja a legfontosabbnak. A nevelés rendkívüli jelentőséggel bír számára, ezen a módon akar tömegbázist teremteni az általa vallott értékrendnek. Tiszteli a hagyományt, az időseket, fontos számára a magyarságtudat, a lokálpatriotizmus és a közösségi lét.  

Diákjai közvetlen és szórakoztató embernek tartják, ő maga a középutat szeretné megtalálni a haverkodó és a szigorú, vaskalapos tanári viselkedésmód között. Vallja, hogy a történelem ismerete nagyon fontos az emberek, a közösségek számára. Aki ismeri a múlt ok-okozati összefüggéseit, az jobban érti a jelent és felelősebben tudja tervezni a jövőt.

Zenésztársai kiváló muzsikusnak és gerinces vajdasági magyar embernek tartják. Azt mondják, olyan intenzív színpadi jelenléttel és kisugárzással bír, olyan impulzívan játszik minden hangszeren, amit kevesen tudnak utánacsinálni.

Időtartam: 60 perc 
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. 

Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Időpont

2023. május 2. 18:00 - 2023. május 2. 19:00

X
X