Menü Bezárás

2023. január

17jan.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKKÖNYV KÉP SZÍNPAD SZÓ18:00 - 19:00 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Esemény részletei

Könyv Kép Színpad Szó 
Bede-Fazekas Zsolt házmester, művelődésszervező portréja (Kanada, Szakály Anna filmje)

Az asszimiláció nem állítható meg, csak lassítható – állítja Bede-Fazekas Zsolt. De piszkosul le kéne lassítani – teszi hozzá. Ez a fajta lassítási projekt nála életre szóló hiperaktivitásként valósul meg.  
Zsoltot a nyolcvanas években – egy nyugati út kapcsán – megkeresték a titkosszolgálat emberei, mert úgy vélték, a szerteágazó ismeretsége révén jó szolgálatot tehetne nekik. Hiába mondta, hogy ő nem az az ember, aki ilyen feladatokra alkalmas volna, nem hagyták békén, ezért úgy döntött, inkább elhagyja az országot. Osztrák tábor, és egyéb – abban az időben szokásos hányattatás után – 1984-ben jutott el feleségével Torontóba. Nagybátyja, Bede-Fazekas Csaba színész volt Győrben, ott ismerkedett meg gyermekként a színházzal, ahol később világosítóként dolgozott.  Tagja lett az énekkarnak is, és amatőr színházi rendezést is tanult. Feleségét, aki táncos volt, a színházban ismerte meg. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy Torontóban a magyar színház irányába tájékozódott, és rögtön kapott pár mondatos szerepet a János Vitézben.  
Gyorsan elindult a karrierje a kultúra területén: magyar nyelvű könyvesboltot nyitott, filmklubot szervezett, rádiót gründolt.  Megnyitotta a Pareméter Stúdiót, ahol neves magyarországi művészeket léptet föl. Megfordult ott – egyebek mellett – Cseh Tamás, Tolcsvay Béla, Berecz András, a fellépések után pedig mindig lehet beszélgetni a művészekkel. Nagyon szép emlékei vannak az ilyen látogatásokról, egyik legemlékezetesebb az volt, amikor Cseh Tamást elvitte egy indiánok lakta helyre, és egy kávézóban egy idősebb indián asszony átszólt magyarul az asztalukhoz: „szeretlek”, mondta. Kiderült, az egyik férje magyar volt. Zsolt számára a legszebb élmény az, ha előadások után boldog, elégedett arcokat lát a nézőtéren, amelyek azt tükrözik, hogy csodálatos dolog Torontóban ezeket az előadásokat látni. 
Huszonkét éve rádiós szerkesztő-műsorvezetőként is dolgozik. Interneten keresztül minden elszakított régióval tartja a kapcsolatot. Hírt ad a világban szétszóródó magyarokról-magyaroknak. Egyik hallgatója azt mondja, felemelő érzés, hogy száz év szétszakítottság után ilyen sokan ennyire szépen beszélnek magyarul. 
„Jó dolog Torontóban, ebben a sokszínű, soknemzetiségű közegben élni – véli Zsolt egyik ismerőse –, de elvesznénk a multikulturális forgatagban, ha nem tudnánk a saját gyökereinkbe kapaszkodni.” Egy másik úgy vélekedik, hogy nagyon nehéz megtartani a magyar nyelvet, a kultúrát, ha az ember csak egyedül dolgozik rajta. 

Időtartam: 60 perc 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Időpont

2023. január 17. 18:00 - 2023. január 17. 19:00

X
X