Menü Bezárás

2023. január

10jan.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKSZALAD VELE A VILÁG18:00 - 19:00 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Esemény részletei

Szalad vele a világ 
Bakos Evelin fizikus portréja (Szerbia, Husnyák Andrea filmje) 

Hol virtuálisan, hol a valóságban, a világ távoli pontjait látogatja. Hollandia, Amerika, Svájc, Belgrád a legfontosabb úti céljai. Bakos Evelin lehetne az Agymenők című népszerű sorozatban az az emlegetett női tudós, aki vonzó módon mutatja meg a fiatal lányoknak a tudományos kutatás szépségeit. Persze, a való életben is példakép lehet.  
Bakos Evelin egy vajdasági faluban, Tornyoson született. Először a szülői házban találkozunk vele, ahol a szobájában és a családi kertészetben tesz-vesz, rendezget, gyomlálgat, miközben gyermekkoráról mesél. Minden lében kanál kislányként emlékeznek meg róla a szülei, akit kockázatos volt egyedül hagyni, mert a túlzott aktivitása közben számtalan baleset érte. Talán ezért is vitték különböző iskolán kívüli foglalkozásokra. Versenyszerűen zongorázott, népdalkörben énekelt, sportolt, egész életét végig kísérő hobbija az olvasás és a zongorázás maradt. Újabban szeret horgolni, ami repülőn és tévénézés közben remek elfoglaltság. Szívesen kertészkedik, kedvenc virága a tulipán, aminek hagymáit egyik kedvenc országából, Hollandiából hozta.  
A járvány idején kezdett egykori általános iskolájában fizikát tanítani. Az oktatásban szabad kezet kapott, megbíznak benne, mert ismerik a tevékenységét, másrészt nagyon kevés ember ért a fizikához annyira, hogy beleszólhatna a munkájába. Sokat készül az óráira, átgondolja, hogyan tudná megismertetni a sokféle törvényt, képletet, valamint azok alkalmazásait.  Jó kapcsolatot ápol a diákokkal, mivel nem túl sokkal idősebb náluk, jobban megnyílnak előtte, mint idősebb kollégái előtt. Azt szeretné elérni, hogy a fizika ,mint tantárgy ne számítson felfoghatatlan dolognak, mumusnak a gyerekek számára. 
Döntéseit a pillanat szülte, nem hosszas megfontolás eredményei. A fizikusi pályán való elindulás úgy történt, hogy miután sikerrel felvételizett matematika szakra – mindig a matematika volt az erőssége –, a beiratkozásnál túl sokan álltak a matematika ablak előtt, a fizika ablaknál viszont senki. Türelmetlen ember lévén úgy döntött, hogy nem állja végig a sort, inkább beiratkozik fizika szakra, mert a papírjai azt is lehetővé tették. Középiskolában egyébként mindig ebből a tárgyból volt a leggyengébb.  
Jelenleg a doktori analízisét végzi: a w-bozon egy ritka bomlását vizsgálja. A z adatokat a svájci CERN részecskegyorsító Atlasz Detektoráról olvassa le. Doktori tanulmányait a belgrádi Fizikakutató Intézetben és a holland Radboud Egyetemen párhuzamosan végzi. Párja egy holland fiú, akivel a CERN-ben ismerkedett meg. A karrierépítés mellett manapság a családi életet is egyre komolyabban tervezik. A fészekrakás helye még kérdéses, de a szereplők, két gyermek és egy kutya, már biztosnak tűnnek. 

Időtartam: 60 perc 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Időpont

2023. január 10. 18:00 - 2023. január 10. 19:00

X
X