Menü Bezárás

2023. december

12dec.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKBorász, gyümölcstermesztő, palóc18:00 - 19:00 1051 Budapest, Nádor u. 17.

Regisztráció

Jelentkezés lezárva

Esemény részletei

Magyarság Háza Filmklub
Mi, magyarok – 17 ország, 53 film

Borász, gyümölcstermesztő, palóc 

Tóth Ferenc borász portréja (Szlovákia, Majoros Jácint filmje)  

Időtartam: 60 perc  
Ajánlott életkor: 12+  

Magyarság Háza Galéria 
1051 Budapest, Nádor u. 17.
2023. december 12. (kedd), 18:00 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Mustkóstolás közben beleesett nagyapja hatszáz literes kádjába, már fuldokolt, mire kihúzták. Úgy gondolja, ez volt az a momentum, ami összekötötte a sorsát a szőlővel és a borral. 

Kertészmérnöki diplomája van, a szőlőművelés fortélyait nagyapja szőlőjében szívta magába. Egész életét a szőlő- és gyümölcstermesztés határozza meg. Szülőföldjén, a felvidéki Vály völgyében többszáz éve termesztenek szőlőt, az első erre vonatkozó írásos emlék 1564-ből származik, amelyben már hegyi gazdák alapszabályzata volt lefektetve. 1999-ben kezdték újratelepíteni a vályi szőlőt, és ekkor kezdtek ott gyümölcsöket is telepíteni. Sok időbe, pénzbe, munkába tellett, amíg igazán jó minőségű termést szüretelhettek. A szőlőtermesztés nagyon kézimunka-igényes tevékenység, és nagyon oda kell figyelni minden kis problémára, betegségre.  Rossz évben is tudni kell jó bort készíteni. 

Idővel Rimaszombatban új, modern borászatot alakítottak ki. Ott jutottak el arra a szintre, hogy ma már mindig érmekkel térnek haza a kiállításokról, versenyekről, és – ami még fontosabb – az emberek szeretik, viszik a borokat.  

Borozgatás mellett jött az az ötlet 2019 elején, hogy új élményborászatot építsenek. Azóta száz százalékosan fel tudják dolgozni a megtermett szőlőt. Azt tervezik, hogy a borkóstolás mellett a gömöri ízekkel és a régi gömöri nótákkal is megismertetik a vendégeket. 

Eredményei mellett büszke a palóc kiejtésére is, soha nem változtatna rajta. Azt mondja, azok tudják a Felvidéken megtartani a magyarságukat, akik óvodától középiskoláig magyarul tanulnak, mert csak magyar iskolában lehet megismerkedni a magyar kultúrával és a hagyományokkal. A magyarságtudat akkor él, ha tudjuk, mire lehetünk büszkék. Szlovák iskolában elvész a magyar identitás. Magyarként bántó dolgokat is átél a szülőföldjén, viszont sok szlovák ember is becsüli, ha valaki megőrzi a saját nyelvét és identitását.

A vetítésen részt vesz a film rendezője és főszereplője.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Időpont

2023. december 12. 18:00 - 2023. december 12. 19:00

Helyszín

Magyarság Háza Galéria

1051 Budapest, Nádor u. 17.

X
X