Menü Bezárás

2022. szeptember

27szep.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKA LÁNGOSOS EMBER18:00 - 19:00 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Esemény részletei

A LÁNGOSOS EMBER
Joó Gábor lángossütő portréja (Ausztrália)

Ausztráliából hazalátogató unokatestvére ültette el fejében a kivándorlás gondolatát. Azt mondta Gábornak, hogy ebben a távoli országban érdemes vállalkozásba kezdeni. Gábor és felesége nem sokáig vacilláltak, mert abban az időben, 1987-ben nem látták reménytelinek az itthoni helyzetet. Év végén feleségével és másfél éves kislányával már egy osztrák táborban voltak, ahol majdnem egy évet vártak arra, hogy Ausztrália kedvezően bírálja el bevándorlási kérelmüket. Amikor megérkeztek, Brisbane-ben éppen a Word Expo forgatagába csöppentek, kék ég, virágzó fák, napsütés, és barátságos, segítőkész környezet fogadta őket.
Először ablaktisztítóként kereste a kenyerét, majd – vendéglátóipari szakközépiskolás múltját folytatva – vendéglátós egyetemen szerzett diplomát, később könyvelői kurzust is végzett. Sokféle munkakört betöltött, közben mindvégig –ismerősei megrendelésére – tortákat, süteményeket sütött. A legnépszerűbbek az Eszterházy- és a Dobos-torta könnyített változatai.
Ausztráliában gyakorlatilag nincsenek európai stílusú sütemények. Unokatestvérével cukrászdát is működtettek, de nem volt sikeres, mert hiányzik ennek a hagyománya. Magyarországon az első cukrászdát Budapesten nyitották, ez a Ruszwurm, ami ma is működik a Várban. A süteményezés otthona valójában Közép-Európa, leginkább Ausztria és Magyarország.
Sokféle próbálkozás után a lángos volt az a termék, ami azonnal sikeres lett, és a fokhagymás változat után mára rengeteg féle verzió terjedt el, az egyik legkedveltebb íz a szalonnás, gombás, spenótos. Az édes készítmények ma már széles körben nem eladhatók, mivel az ausztrálok – az egészséges életmód jegyében – nemigen fogyasztanak cukrot.
Gábornak az évek során jókora vendégköre alakult ki, nagyon sok kliense évek óta visszajár hozzá. A brisbane-i Magyar Házban honfitársaival gyakran összejárnak, nem feledkeznek meg a magyar hagyományokról, Gábor ma is akcentus nélkül beszél magyarul. Rendszeresen hazalátogat Magyarországra, és hálás Ausztráliának, mert minden álma beteljesült ebben az országban.

Időtartam: 60 perc 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
 Kérjük, olvassa el a https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Időpont

2022. szeptember 27. 18:00 - 2022. szeptember 27. 19:00

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X
X