Menü Bezárás

2023. október

24okt.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKA segítő ember18:00 - 19:00 1051 Budapest, Nádor u. 17.

Regisztráció

Jelentkezés lezárva

Esemény részletei

A segítő ember
Bálint Olga szociális munkás portréja (Románia, Dávid Endre filmje
)

Negyven éve tevékenykedik a szociális szférában, igazi közösségformáló munkát végez Kézdivásárhelyen. Vallja, hogy mindannyian az univerzum páratlan csillagai vagyunk, s hogy az élet tisztelete, szeretete és szolgálata a dolgunk életünk során. 
 
Bálint Olga a kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum vezetője, ahol mintegy ötszáz gondozottal foglalkoznak. 2003-ban alapította a Szentkereszty Stefánia Egyesületet, amely több hiánypótló szolgáltatást végez. Korokon átívelő kapcsolatot ápol Báró Szentkereszty Stefániával, akinek nyomdokain árvák, bántalmazottak vagy fogyatékkal élők sorsán próbál könnyíteni. 
 
Családjából hozta magával a szegények és bántalmazottak iránti szolidaritást. Gazdálkodó édesapja gyakran behívott magukhoz rászorulókat az utcáról, hogy megkínálja őket egy kis étellel. Édesanyjától a tökéletességre való törekvést tanulta: kapáláskor mindig az ő sora volt a legszebb, háztartásában a konyharuhákat is vasalta, keményítette. Rá jellemzően úgy távozott el a világból, hogy még aznap este megfejte a teheneket. Gyermektelen rokonok nyaranta elvitték magukhoz Budapestre a kis Olgát, ahol kinyílt számára a világ, és az élmény hozzájárult ahhoz, hogy nyitott, érdeklődő emberré váljon. 
 
Tanítóképzőt végzett, férjhez ment, két kislánya született. Harmincöt éves volt, amikor a férje balesetben meghalt, gyermekeit egyedül nevelte fel. Andrea, a lánya hálát érez, amiért olyan édesanyja van, aki irányt mutat, és mindig képes inspirálni a szűkebb és tágabb környezetét. Építő munkát végez a székely közösség megmaradásáért is. 
 
Férje halálának évében, 1996-ban választották a Szociális Szolgáltatási Komplexum vezetőjének. Sok külföldi példát látva és sok szakkönyvet elolvasva tanulta meg a vezetői munkát a szociális szférában. Ahhoz, hogy munkáját megfelelően végezze, segíti őt a hit és a természet, a mozgás szeretete. Mindkettőt gyermekkorából, falujából hozta magával. Mindennapjainak része a természetjárás, amely nem csak megnyugtató, de a séták alkalmával a táj ezer arcát képes megismerni. 
 
Munkája során nagyon sok szociális projektet valósított meg. Az ő ötlete nyomán hozták létre a Szentkereszty Stefánia Emlékházat: egy romos épületet vettek meg és újítottak fel önkéntes munkával és külföldi támogatással a tizenkilencedik században élt, szegényeket támogató bárónő emlékére. A házban emlékszoba, teaház és ajándékbolt is működik. 
 
Szintén hozzá köthető a Szolgáltató Komplexumban létrehozott, fogyatékkal élőket segítő művészetterápiás központ is. 
 
Környezete kitartó, céltudatos emberként jellemzi őt, aki mind a munkatársait, mind a gondozottakat inspirálja vidám és mindig kiegyensúlyozott személyiségével. 
 
Időtartam: 60 perc  
Ajánlott életkor: 12+  
  
A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

   

Időpont

2023. október 24. 18:00 - 2023. október 24. 19:00

Helyszín

Magyarság Háza Galéria

1051 Budapest, Nádor u. 17.

X
X