Menü Bezárás

2023. szeptember

26szep.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKA plébános18:00 - 19:00 1051 Budapest, Nádor u. 17.

Regisztráció

Jelentkezés lezárva

Esemény részletei

A plébános
Köllő Gábor katolikus pap portréja (Románia, Dávid Endre filmje)

A marosvásárhelyi forradalom után nem sokkal egy kapucinus atya látogatott a városba. A néhai Pio Atya jó barátja egy alkalommal Köllő Gábor vállára tette a kezét, és azt kérdezte: „Tudod-e, hogy az üdvösség köldökzsinórja Erdélyországban van?” A papot mélyen megérintette a kérdés, hiszen valóban, a magyarság spirituális központja Csíksomlyó lett – anélkül, hogy ezt bárki erőltette volna.

Nehéz, de szép gyermekkora volt. Apja karakter cipész volt, egyedi cipőket készített, munkája közel állt az alkotáshoz. A szülők egymásnak olvastak fel könyveket. Anyja jó kedélyű, szép asszony volt kitűnő humorral és belső derűvel. Harmincöt évesen lebénult, de a derűjét, a humorérzékét nem veszítette el.

A székely embernek azt a tulajdonságát, hogy a nyomorúságát humorrá tudja formálni, kevés népnél látta, pedig többnemzetiségű közegben él.

Nővére kicsit átvette édesanyja szerepét annak halála után. Emlékei szerint Gábor csintalan és vakmerő gyerek volt, sokféle gyerekcsínyre emlékszik vele kapcsolatban. Mindig érdekelték a versek, a zene, játszott gitáron és hegedűn.

Gyulafehérváron járt kisszemináriumba, amit akkor kántoriskolának neveztek. Elkötelezett, nagy tudású tanárai voltak. Szászok, bolgárok, csehek, horvátok között élt, ekkor határozta el, hogy nyelveket fog tanulni, ezt máig is folytatja.

Ötéves korában tudta, hogy pap akar lenni. Rendszeresen ministrált, mindig nagyon jól érezte magát a templomban.

Papként élte át 1989-ben Marosvásárhelyen a forradalmat. Egy ablak erkélyéről románul és magyarul beszélt a forradalmi tömeghez. Ma sem tudja, hogy miért nem lőtték le, hiszen éles golyókkal lőttek, és egy tanár ismerőse is meghalt akkor.

Dolgozott Kolozsváron egyetemi lelkészként, filozófiát és exegézist tanított a Babeș–Bolyai egyetemen. Jelenleg – tíz év óta – Nyárádremetén él. Órákat sétál az erdőben, kutatja, mit üzen a természet; a fák az egyenességükkel, csendjükkel – azzal, ahogyan az ég felé nőnek, fejlődnek. Kutatja a kultúrát is, saját népe kultúráját, amelynek megértése a Biblia tanításának befogadását is megkönnyíti.

Időtartam: 60 perc  
Ajánlott életkor: 12+

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Időpont

2023. szeptember 26. 18:00 - 2023. szeptember 26. 19:00

Helyszín

Magyarság Háza Galéria

1051 Budapest, Nádor u. 17.

X
X