Menü Bezárás

2022. szeptember

13szep.18:0019:30MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUBSZABADSÁG ÉS SZERELEM PARTIUMBAN18:00 - 19:30 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Esemény részletei

Szabadság és szerelem Partiumban  
Dokumentumfilm szereplőkkel 

Hihetetlen, hogy Petőfi Sándor üstökös sorsába milyen sok szenvedés, küzdelem, kitartás és dac, boldogság-akarás, gyilkos humor, gyűlölet és szeretet szorult. Mindezek a költő szabadságvágyának „kiáltványaihoz” szükségesek voltak. Ezen a kacskaringós úton követi a film a költő politikai gondolatvilágának alakulását. Miért éppen Partiumba? Az alkotók úgy vélik, hogy itt teljesedik ki legjobban a mindenki által ismert „Szabadság, szerelem!” című versének mibenléte. Ennek titkaiba avatja be a nézőt a fordulatokban, képekben és zenében gazdag film. A film krónikása, Csadi Zoltán olyan különleges természetességgel vezeti a nézőt, mutatja be a kevésbé ismert barátokat, partiumi történéseket, hogy már azon sem csodálkozunk, ha a Költő és „Juliska” vers- és naplórészletekkel beszélgetnek.
„Végig élvezetes és végre nem közhelyes okoskodás Petőfiről, jó a forgatókönyv, ötletes, telitalálat ez a vegyes koncepció (félig doku- félig játékfilm). Sikerült egy hús-vér Petőfit felvillantani, bizonyos életszituációkban. Jó néhány jelenete beleégett retinámba, például a csokor virággal megjelenő két kisgyerek. Köszönöm az élményt, tényleg nagyszerű munka, a nagyváradi színház színészeivel, Könczei Árpád remek filmzenéjével, állami pénz és támogatás nélkül gründolni egy ilyen alkotást, ritkaság manapság!” – írta Pátkai Tivadar Radnóti- és Kormos István-díjas költő, író a győri bemutató után.

A vetítés után beszélgetés a film alkotóival. 

Meghívott:
Hajduk Márta, rendező 
Novák Lajos, rendező 

Forgatókönyv: Hajduk Márta 
Operatőr: Tóth Ádám és Varga Tibor 
Zene: Könczei Árpád 
Szereplők: A nagyváradi Szigligeti Színház művészei 
Krónikás: Csadi Zoltán 
Rendezte: Hajduk Márta, Novák Lajos és Novák Péter Sámuel 
A filmet a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány megbízásából a KárpátPress Stúdió készítette 2022-ben. 

Időtartam: 90 perc 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
Kérjük, olvassa el a https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Időpont

2022. szeptember 13. 18:00 - 2022. szeptember 13. 19:30

X
X