Menü Bezárás

2024. február

25feb.18:0019:00Kommunizmus áldozatainak emléknapjaFelejtésre ítélve. Erdélyi magyar civilek szovjet fogságban (1944–1953)18:00 - 19:00 1051 Budapest, Nádor u. 17.

Regisztráció

Regisztráció

Esemény részletei

Kommunizmus áldozatainak emléknapja
Felejtésre ítélve. Erdélyi magyar civilek szovjet fogságban (1944–1953)
Dr. habil. Murádin János Kristóf egyetemi docens, tanszékvezető előadása

Időtartam: 60 perc   
Ajánlott életkor: 12+

Magyarság Háza Galéria  
1051 Budapest, Nádor u. 17.   
2024. február 25. (vasárnap), 18:00

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. Helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Előadásom az erdélyi magyarság második világháborús kálváriájának egy máig jórészt ismeretlen fejezetét veszi górcső alá. Az 1944 őszi szovjet bevonulás után a polgári lakosság sorait mondhatni megtizedelve, 1944 szeptember-októberében Erdélyből mintegy húszezer magyar civilt, fiatal fiút és középkorú, sőt néha idősebb férfit hurcoltak el a Szovjetunióba többéves kényszermunkára. A foglyul ejtett emberek mintegy harmada nem élte túl az évekig tartó fogságot. Az Erdély társadalmát sokkszerűen érintő 1944-es elhurcolásokról és azok utóhatásairól – akárcsak a németek (szászok és svábok) 1945 januári deportálásáról – hosszú éveken át hallgatni kellett. A történtek a kommunizmus évtizedeiben tabutémának számítottak mind Erdélyben, mind Magyarországon, így kutatásuk csak a közelmúltban vált lehetségessé. Prezentációm célja éppen ezért az, hogy a kényszerű hallgatás következményei, a felejtés és a közöny ellen küzdve, megismertesse az érdeklődőkkel ezt a kollektív tragédiát és egyben emléket is állítson az ártatlanul elhurcoltaknak. 
A több hullámban véghezvitt foglyul ejtések okait, körülményeit és végrehajtását vázolom fel röviden, majd bemutatom a fogság helyszíneit és a hazatérés útvonalait. Külön kitérek a fogságban elhunytak számára, az elhalálozások okaira és körülményeire, valamint a túlélők fogság utáni sorsára. Előadásom forrásanyagát levéltári adatok, szakkönyvek, tanulmányok és visszaemlékezések mellett a korabeli sajtóanyag és egykori foglyokkal, valamint szemtanúkkal általam készített interjúk alkotják. 
Végül az elhurcolások közelgő 80. évfordulójához kapcsolódva bemutatásra kerül a témában frissen megjelent, 20 évi kutatómunka eredményeit összegző könyvem is. Az olvasmányosan megírt, gazdagon illusztrált kötet haszonnal forgatható mind a történész szakma képviselői, mind a közelmúltunk iránt érdeklődő olvasóközönség számára. 

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!  

Időpont

2024. február 25. 18:00 - 2024. február 25. 19:00

Helyszín

Magyarság Háza Galéria

1051 Budapest, Nádor u. 17.

X
X