Menü Bezárás

2022. január

23jan.17:0018:00HálaadásA Magyar Kultúra Napja17:00 - 18:00 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

Esemény részletei

Közreműködnek a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége táncosai, a Csurgó zenekar, Fábián Éva, Jordáki Lászlóné, Sebestyén István és Kóka Rozália.

Tamás Menyhért Temetetlen temetők című versét elmondja Blaskó Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész.

Köszöntőt mond Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

A megemlékező műsor a bukovinai székelyek hazatelepítésének 80. évfordulójára jött létre Sebestyén István népművész ötlete nyomán.

A színpadon megelevenedik egy bukovinai székely lakodalom, majd a székelyek fájdalmas búcsúzása a temetőben halottaiktól. A vonatfütty jelzi az indulást az óhazába. Megszólnak a keserves énekek, Fábián Éva, Jordáki Lászlóné és Sebestyén István előadásában. Az „Álmomban virágvasútat láttam” c. írását Kóka Rozália mondja el.

A megérkezést az angyal éneke jelzi a bukovinai székely betlehemes játékból. A ládából előkerül ismét a menyasszonyi párta, folytatódik tovább a lakodalom. A műsort a betlehemes játékból a király zárja áldásosztással.

„Adja Isten, hogy utódaink, akik élnek, akik ezután jönnek a világra, ne érjenek ilyen borzalmas időket, mint mi és elődeink éltek és töltöttek.”

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció: regisztracio@magyarsaghaza.info

Időpont

2022. január 23. 17:00 - 2022. január 23. 18:00

Helyszín

Nemzeti Táncszínház

1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.

X
X