Menü Bezárás

V alakban, mint a darvak

Abonyban a Tamási Áron utcában lakni is és dolgozni is jó. A csendes, nyugalmas városszéli hely vonz, csábít, házai és zöldjei között jönni-menni, jó levegőjét szívni kifejezetten megnyugtató.

A Baross Gábor utcából a Tamási utcába betérve a bal (páros) oldal ipari zóna benyomását kelti, jobb (páratlan) oldalán lakóövezet képe tárul az erre járó-kelő elé. Itt áll rögtön a 2. szám alatt a kötelező önkormányzati feladatok ellátását végző Abocom Közhasznú Nonprofit Kft. telephelye, a 4–6. szám alatt pedig már külső ránézésre is korszerű, magas szakmai szolgáltatási színvonalat nyújtó inkubátorházat üzemeltet az M. T. Hardy Kft. Az épület helyiségeit bérlő cégek között találjuk többek között a Schoko Bon Édesség Nagykereskedés, az E-dictum Alfa Szolgáltató, a Hun-Viktim, a Szimi-Autó, a GU-MO Sprint Team, az EU-MILK Technologies Kft-ket, valamint a Tükör-Gép Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t, amely a magyar államtól technológiai fejlesztés, munkafolyamatok gépesítése, hatékonyabb innovatív munkavégzés elősegítésére nemrég 23,16 millió forint összegű támogatást nyert – tájékoztat erről egy kifüggesztett tábla. A 8. szám alatt pedig a fémszerkezet gyártásával foglalkozó Abonyi Vasipari Kft. folytatja tevékenységét. Számos más szolgáltatás is elérhető az abonyi Tamási Áron utcában, mi most csak az utca eleji, ipari zóna benyomását keltő szakaszra vetettünk egy rövidke pillantást.

Továbbhaladva a közelmúltban „két rétegű bitumen itatásos felületzárással” elkészült útburkolaton – meleg nyári nap lévén – lehűtjük magunkat a kék öntöttvas ejektoros utcai ivóvízkútnál, majd néhány házzal odébb ismét megállapítjuk: mindenütt, ahol Tamási Áron nevét adták egy közterületnek, ott valamilyen székely motívum, szimbólum bizonyosan előbukkan: mint itt is a székely zászló – a magyar mellett – a 3. számú ház falán. Kissé odébb az út szélén egy harsogó zöld sövény látványa egy pillanatra elfeledteti velünk a globális felmelegedés és az idei súlyos aszály tényét, s láss csodát, egyszer csak útelágazáshoz érkezünk! A csoda nem ez, hanem az, hogy az elágazó utcaszakasz, helyesebben szólva zsákutcácska is Tamási Áron nevét viseli! Így ölt hát egy hosszabb és egy rövidebb szárú V alakot az abonyi Tamási Áron utca, éppúgy, mint amikor vadludak tartanak déli napsütéses vidékek felé a mi közeledő téli hidegünk elől.

A rövidebb utcaágon igazi idilli természeti kép üdíti tovább a szemet és a lelket: balra a fűzfa szomszédságában fiatal gyümölcsös, szemben az idő és az időjárás viszontagságaival küszködő pázsit és vízgyűjtő. Jobb oldalon a néhány lakóház egyikén a Kárpát-medence magyarságának együvé tartozását jelképezi a (18-as) házszámot jelző tábla.

S ha valaki azt gondolná, hogy Abony város kapcsolata a nagy székely-magyar íróval kimerül abban, hogy a település egyik utcáját róla nevezték el, hát téved! Vannak itt még szálak, amelyek Tamási Áron életéhez, emlékezetéhez vezetnek.

Szűk egy évvel ezelőtt, 2021. október 25-én például az Abonyi Városi Könyvtár vendégeként a Kultúra Háza tükrös termében nem más tartott előadást a helyi óvónőknek, mint Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke, aki maga is óvónő, e mellett négygyermekes édesanya és nagymama. Előadásának középpontjában a magyar népmesékben gyakran előforduló családmodell és gyermekvállalás állt. Természetesen ezúttal is idézte Tamási szavait az író Benedek Elekhez írt leveléből: „Mese kell nekünk! Szépséget zuhogtató, végtelenbe áradó, csodálatos mese, ahol rajongó, hősi magyar lelkünk nagy világosságú tüzek mellett táborozhatik.” Hadnagy Jolán már gyermekként rajongott a népmesékért, szakdolgozata is ebben a témában született. Elmondása szerint fontos, hogy a felnőttek értsék a népmesék mondanivalóját, mert ez az életük számos kérdésében megoldást adhat. Ezért is tartja missziónak a népmesékkel kapcsolatos előadássorozatát és ehhez kapcsolódóan ezért jelentette meg a Családmodell és gyermekvállalás a magyar népmesékben című könyvét is. „A magyar népmese nem azt közvetíti, hogy minden rendben van, hanem abban erősít meg, hogy minden rendbehozható, de ehhez utakat kell bejárni. Ilyen utak, példák, kódok vannak a világ egyik, számszerűségében legnagyobb mesekincsében. A kis és nagy család (köz-ős-ség, nemzet) áldás, amit megszerezni és megtartani kihívás, feladat. Aki nem hiszi, járjon nyugodtan utána!” – mondta Abonyban is Hadnagy Jolán.

Ez év (2022) márciusában pedig nem más település, mint Farkaslaka küldöttségét fogadta a város! Az örömteli eseményről Csodás napok a farkaslakai küldöttséggel című bejegyzésében így számolt be közösségi oldalán Pető Zsolt polgármester (részletek): „Kedves Barátaim! Nagy öröm számomra, hogy nálunk jártatok. Bízom benne, hogy vidáman és eredményesen telt el ez a három nap nálunk, Abonyban. Sok szeretettel várunk Benneteket vissza, és természetesen kedves meghívásotoknak eleget téve mi is ellátogatunk Hozzátok. Megtisztelő, hogy Tamási Áron szülőfalujának küldöttségét láthattuk vendégül. A találkozás utolsó napján ma dolgozószobámban fogadtam a település küldöttségét Kókai-Dudinszky Mónika alpolgármester asszonnyal és Mészáros László önkormányzati képviselővel, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnökével. Ezúton szeretném megköszönni a kapcsolat létrehozásában közreműködő Kisfaludi Arankának, a Pest Megyei Értéktár Bizottság szakreferensének segítségét, valamint mindazon abonyiaknak, akik már évek óta kapcsolatban állnak az erdélyi település lakosaival, vezetőivel. A mai találkozón helyi termékekből és magyar portékákból álló ajándékcsomagot adtam át a vendégeknek. E mellett környékbeli és abonyi szerzők: Zalán Tibor, Acsai Roland és Fekete Gábor könyveit, valamint az abonyi Tarka Borjú történetéről szóló könyveket is elküldtem a helyi könyvtárba. Szeretettel adtam át egy Abony-zászlót is Farkaslaka vezetőinek, bízva abban, hogy sikerül testvértelepülésként együttműködnünk a továbbiakban. Ez vonatkozik mind a civil, mind pedig a gazdasági kapcsolatok, valamint a turizmus kölcsönösen előnyös, közös építésére. Szeretettel üdvözöllek Benneteket, farkaslakai Barátaink, a mielőbbi újbóli találkozás reményében!”

Lám, így szövődnek az egyre szorosabb és erősebb szálak a Pest megyei, Ceglédi járásbeli, Tamási Áron utcájú város, Abony és az író szülőfaluja, az erdélyi-székelyföldi Farkaslaka között, nem máskor, mint az idei emlékesztendőben.

Ennek pontosan így kell lennie, az égiek – a 125 éve születettek – akarata szerint is.

Varga Gabriella

X
X