Menü Bezárás

Tamási utca a Tamás-hegy alatt

Képzeljenek el egy fúvószenekart, amelyik a világjárvány kezdetén, tagságának harmadával –húsz fővel –, egyik a másiktól kellő távolságot tartva, elindul, körbejárja a várost, közben itt-ott meg-megállva dobpergéssel hívja fel magára a figyelmet, majd kiskoncertet ad az utcák lakóinak, akik ablakokból, erkélyekről, udvarokról szemlélik és fülelik a nem mindennapi élményt. Nos mindez nem a képzelet világa, hanem maga a valóság: 2020 tavaszán ilyenfajta utcai kiskoncert-sorozatot tartott – nem is egyszer! – a békeidőben évi mintegy száz fellépést számláló, a pandémia miatt azonban hangversenyek és közös zenélés nélkül maradt Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. Tudnának erről mesélni a Tamási Áron utcában lakók is!

Mert a szerzemények, indulók felcsendültek ott is! A fúvósok több alkalommal járták, illetve kisvonatozták körbe a település főbb utcáit, hogy, amint Hégely Ákos, a zenekar karmestere fogalmazott, „minden füredihez eljuthasson a zene”. És ebben az önkormányzat is partner volt, hiszen ők is szerették volna abban a nehéz időszakban is színesebbé tenni a fürediek életét. Örültek ennek a Tamási Áron utca lakói is, hisz’ ők is pontosan tudják, hogy az élő zenét nem tudja pótolni semmi sem!

Ezen a zseniális ötleten mélázgatva indultunk el két esztendővel később Balatonfüreden a Tamás-hegy alatt húzódó Tamási Áron utcán, hogy alapos szemlélődéssel végigjárjuk azt az elejétől a végéig. Milyen érdekes – veszi át a helyet a gondolatainkban az újabb eltűnődés –, hogy az utca az író ismert nevét, a hegy pedig a születési vezetéknevét viseli! Különleges névtalálkozás ez az emlékévi túránk során: Tamási utca a Tamás-hegy alatt! Balatonfüred mindenesetre máris érdekességekkel lepett meg bennünket, állapítjuk meg, miközben rójuk a métereket északról le dél felé a szikrázó napsütésben.

Ám mielőtt elmesélnénk, hogy mi mindent láttunk jártunkban-keltünkben, érdemes felidézni, hogy amikor Tamási Áron már Magyarországon élt, többször vendégeskedett Lipták Gábor és felesége, Gyapai Piroska balatonfüredi nyaralójában. A házaspár otthonát akkoriban irodalmi szalonként is emlegették, különösen kedves és jeles helyszíne volt ugyanis a második világháború utáni írónemzedék nyaralásainak. A hosszú évtizedek alatt mások mellett megfordult itt Boldizsár Iván, Déry Tibor, Illyés Gyula, Keresztury Dezső, Németh László, Örkény István, Passuth László, Szabó Lőrinc, Tamási Áron, Weöres Sándor. A Lipták-ház kedélyessége, szabad szellemiséget árasztó atmoszférája festőket, színészeket egyaránt vonzott – olvassuk a culture.hu-n.

A Lipták Ház az innen kétkilométernyire lévő Petőfi utcában állt, tehát Tamási akár még errefelé is sétálgathatott annak idején. Jelenleg vannak itt kiadó apartmanok, itt székel az éttermi és mozgó vendéglátásra alapított Kis Betyár Kft., a Kiserdei Óvoda Gyermekeiért Alapítvány és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke is itt lakik. Működnek szépségszalonok, a Balaton-Party Kerékpáros Egyesület is itt található számos más vállalkozás, szolgáltatás mellett. Már-már azt hisszük, ezek számbavétele, a fúvószenekar koncertjeinek felidézése, valamint a Tamás-hegy neve és közvetlen közelsége kellően bőségessé teszi a füredi Tamási utcában az utcán heverő témáinkat, amikor kiderül, hogy nem, nem, dehogy!

Lefelé ereszkedve, nagyjából a Ferencsik János utcai kereszteződéssel átellenben a Tamási utca kicsinyke leágazását – helyesebb volna úgy mondanunk: felágazását – látjuk. A hegy felé induló, százméternyi hosszúságú zsákutcácska szintén Tamási Áron nevét viseli, s amikor teljes panorámája elénk tárul, egyszeriben melegséggel telik meg a szívünk tája: ott fenn az utca felett, a Tamás-hegyen hatalmas kereszt vigyázza a várost!

A város északi peremén emelkedő, Balatonfüred fölé magasodó Tamás-hegyen ugyanis nem csupán a Jókai-kilátó az egyetlen hely, ahonnét páratlan panoráma nyílik a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre: egy kis kaptató, egy kis lépcsőzés után gigantikus kereszthez érkezünk, ahonnan feltárul az ember szeme előtt szinte egész Balatonfüred, a Balatonba benyúló Tihanyi-félsziget és a tó túlpartja is szépen kirajzolódik. Hosszasan el lehet szemlélődni a kereszt tövében vagy a körülötte elhelyezett padokon, szinte egyesével beazonosítva Füred és a környék látnivalót: a piros templomot, a szállodasort, a tihanyi apátságot. Fordítva is igaz: a kereszt a város szinte minden pontjáról látható, különösen este, amikor kivilágítva mutatja az emberiségnek az irányt.

A nyolc méter magas fenyőfakeresztet 2006-ban, a helybeli Gerics Endre ötlete alapján állították. Gerics Endrének az egész családja hívő katolikus, és többször járt Bajorországban, ahol sok hasonló keresztet látott. Ez indította arra, hogy a Tamás-hegyen is kereszt állítását kezdeményezze. A Tamás-hegyi kereszt működtetője és karbantartója a városi önkormányzat. 2019-ben, másfél millió forintos beruházás nyomán, adományokból megújult a kivilágítása, a keresztet esténként tört fehér fénnyel világítják meg. A kivilágítás korszerűbbé tétele alkalmából rendezett ünnepségről szóló beszámolójában a Veszprém megyei hírportál idézi Böröcz István, a Turisztikai Egyesület elnöke szavait: „A Tamás-hegyi kereszt irányt mutat nappal és éjszaka, a város egyik jelképe. A kereszt két évezrede az égbe mutat, összekapcsolja a teremtett világot és a Teremtő világát, keresztben levő része pedig mintha átölelné a Földet. A keresztnek mint jelképnek ereje van, hiszen valaha rajta szenvedett a világ megváltója, aki megszabadította a világot a rossztól és új életet adott. Védje, óvja a megújult világítással Balatonfüredet, és mutasson irányt a hozzánk érkezőknek.” Az ünnepségen a kereszt megáldását végző lelkipásztorok is kiemelték: a szent kereszt Isten szeretetének jelképe, hitet, erőt, hazaszeretetet meríthetünk, tanulhatunk belőle. Az emberiség megváltásának eszköze, a nemzet, a hit, a kereszténység, a békesség jelképe.

És még mindig nincs vége a balatonfüredi Tamási Áron utcához kapcsolódó érdekességeknek: innen indul például az Országos Kéktúra részét képező Aranyember útja tanösvény, amelyet a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) hozott létre és Jókai Mór Füredhez is kötődő regényéről nevezett el. Ez a körülbelül 600 méteres, a Tamási Áron utca – Kilátó utca vonalától induló sétaút a Tamás-hegy meredek oldalában kaptat fel a Jókai-kilátóig. Az útvonal során 100 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. Útközben Jókai Mór Az aranyember regényének főhőseiről elnevezett, rönkfából épített padoknál található a hat információs tábla s ugyanitt felejthetetlen kilátás nyílik a Balatonra. Ezeken a pihenőhelyeken természetesen a helyi flórával-faunával vagy éppen a tájkép kialakulásával kapcsolatos ismereteinket is bővíthetjük.

Nos, mielőtt búcsút veszünk Balatonfüredtől és a Tamás-hegytől, valamiről még szólnunk kell: a Lóczy-barlangról. A magyarnemzetiparkok.hu ismertetőjét idézzük: „Az 1882-ben kőfejtő munkások által felfedezett, közel 150 m hosszú és 20 m mély, formakincsét tekintve különleges barlang a Balaton világhírű kutatója, id. Lóczy Lajos nevét viseli. Az üregeket magába záró triász időszaki, látványos padokat alkotó füredi mészkő és a kőzetpadok közötti agyagcsíkok 230 millió évvel ezelőtt, a Tethys-tenger trópusi medencéjében rakódtak le. A későbbi tektonikus mozgások eredményeként létrejött kőzetrepedéseken keresztül a harmadidőszak végén szén-dioxidban dús hévíz tört fel a mélyből, amely a felszínről származó hideg vizekkel keveredve gömbüstöket oldott a mészkőbe, amelyek az idő múlásával termekké bővültek. Az 1934 óta a nagyközönség számára is látogatható barlangban a mintegy félórás séta során megcsodálható a befoglaló kőzet gyűrt rétegsora és padjai, a változatos oldásformák, valamint a ma már csak rejtett zugokban található aragonit (CaCO3) kristály csoportjai. A villanyvilágítással ellátott, oda-vissza 120 m hosszúságú túrát szezonálisan (április 28–szeptember 30.), szakvezetés mellett, utcai ruházatban tehetik meg a látogatók. A balatonfüredi Lóczy-barlang nyári fürdőzések között kitűnő kiegészítő programot, hűsölési lehetőséget nyújt a tikkasztó melegben.”

Szó mi szó, marasztaló hely ez a Balatonfüred a maga Tamási Áron utcájával és Tamás-hegyével! Tudta az olvasó, hogy a Tamás-hegyen lévő házában töltötte el élete utolsó másfél évtizedének nyarait Déry Tibor író? Igen, még ez is hozzátartozik a Tamás-hegyhez. S ki tudja, mennyi minden még!

De mi most továbbindulunk. Vár minket Tapolca és abban a Tamási Áron Művelődési Központ.

Füredtől távolodunk, de a keresztre még visszanézünk…

Varga Gabriella

X
X