Menü Bezárás

TÁK-oltak egy új világot!

Mi más lenne alkalmasabb hely egy kávé elfogyasztására, egy jó kis beszélgetésre vagy az órák közötti idő eltöltésére, mint a TÁK? Nyáron hűvös, télen meleg és még büfé is van! Ha ZH-ra készülsz, és olyan helyet keresel, ahol elférsz több csoporttársaddal, hogy átbeszéld a tananyagot, akkor megtaláltad. A TÁK két termében több asztal és szék várja az odalátogatókat, valamint a folyosón is vannak ülőalkalmatosságok. A büfében mindenki megtalálja a maga kedvencét; kávé, többféle tea, üdítő, szendvics, rágcsálnivaló közül választhatsz. És ha azt hitted, hogy ennyit tud ez a kis hely, akkor tévedsz! Nézd csak meg jobban azt a TÁK-logót! Ott van még egy hegedű, egy filmszalag és egy könyv is. Mert a TÁK egy igazi klubhely, ahol nem csak beszélgetni lehet és puskákat cserélgetni! A Szegedi Tudományegyetem egyik volt hallgatója (Zavada Andrea) mutatja be így a TÁK-ot, és ő fogalmazza meg azt a felhívást is, hogy: „TÁK-oljunk egy új világot!” Kibontjuk ezt majd bővebben, de előbb tisztázzuk, mi is az a TÁK!

A TÁK, vagyis a Tamási Áron Klub a Szegedi Tudományegyetem egyik legrégebbi – több évtizedes – hagyományos hallgatói kulturális és közéleti életterének színhelye. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógus Kar Boldogasszony sugárút 6. szám alatti főépülete „A” lépcsőházának alagsorában működik, és része a Kulturális Iroda által létrehozott Juhász Gyula Közösségi Terek elnevezésű, a JuGyu Klubot, a Tankönyvmúzeumot, az Interaktív Természetismereti Tudástárat és a KultúrZugot is magában foglaló kulturális platformnak. A büfében játszani lehet sakkot, malmot, kártyajátékokat, römit, 66-ot, Ki nevet a végén-t. A hallgatókat pénztárcájukhoz igazított árakkal, igényes kiszolgálással és természetesen ingyenesen csatlakozható WIFI-vel várják.

A Tamási Áron Klub egyedülálló lehetőséget ad a JuGyu-soknak és Szeged város egyetemi polgárainak arra, hogy megvalósítsák ötleteiket, programterveiket, önmagukat – írják róla másutt. A TÁK olyan klub, ahol az unplugged koncertektől az író-olvasó találkozókon át táncházat vagy történelmi beszélgetést is meg lehet szervezni. És épp ez a sokszínűség adja a hely erejét és létjogosultságát – olvassuk róla.

Ottjártunkkor Oszterman Fanni közkapcsolati ügyintéző vezetett körbe bennünket. Miután mindent alaposan megmutatott, fényképek, videófelvételek egész sorát mutatta meg a számítógépén, annak érzékeltetésére, hogy hányféle programnak, rendezvénynek volt már helyszíne a TÁK. A nagyteremben lévő színpadon például olyan neves vendégek léptek már fel, mint például Jamie Winchester és Hrutka Róbert vagy a Quo Vadis. Fotókiállítások, rajz szakos hallgatók műveinek tára, könyvbemutatók, útibeszámolók és egy sor más program várta – és várja – itt a hallgatókat, s ezek között mindenki megtalálja a maga érdeklődési körének leginkább megfelelőt. A világjárvány előtti évek eseményeiből szemezgetünk: 2003. október 15-én a Szegedi Fókusz Műhely mutatta be itt az Esterházy Péter Búcsúszimfónia műve alapján készült Apatheatrum című előadását. 2004. szeptember 23-án Mrozek Özvegyek című abszurdját játszották itt. 2006 októberében fergeteges linedance és country buli volt a több mint húszéves country-rock Riverside együttessel és a Szeged Linedance Club tagjaival. 2007. április 26-án a Fokoláre Mozgalomhoz tartozó fiatalok vacsoraestet szerveztek Szudánért, amelynek bevételét a „Mentsük a menthetőt” projekt támogatására fordították. 2009. november 12-én Jonathan Livingston, a sirály címmel Richard Bach elgondolkodtató és felemelő, a lélek szárnyait megmozgató kisregényéből tartottak képszínház-estet. 2010 őszén Ifjúsági Egészségnapot rendeztek itt JuGyus Elsősegélynyújtó Derbivel, 2012. október 26–28. között pedig Egyetemi Eszperantó Fesztivál helyszíne volt a klub.

A TÁK adott otthont az öntevékeny csoportoknak, amelyek szép számmal alakultak a Kar történetében, így például: Belvedere Meridionale történész lap, Csocsó Klub, Tegyük Fel Hogy együttes, DIA-Lóg diaklub, Fiatal Szegedi Írók Köre, Filmesek és Rendezvényszervezők (FIRE) csoport, Fókusz Műhely Színház, Hökkentő magazin, IV. Béla Kör, Karinthyt Olvasók Baráti Köre (KOBAK), Környezet-védő Klub (KV Klub), Magyar Irodalmi Kreatív Színpad(MIKSZ), Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ), TŰ magazin. „Az öntevékeny csoportok működésére továbbra is nagy hangsúlyt szeretne fektetni a Hallgatói Önkormányzat is, hiszen fontosnak tartjuk, hogy segítsük a kulturális érdeklődésed és elképzeléseid megvalósítását. Így ha öntevékeny csoport létrehozásán töröd a fejed, bátran fordulj a HÖK-höz, hogy érdekes és tartalmas programokat, esteket alkothassunk a Tamási Áron Klubban” – tette közzé a felhívást az egyetem lapjában sok-sok ével ezelőtt Varga Krisztina Titi kulturális referens.

Számos más, kari rendezvény is zajlik a TÁK-ban, mint például a Halloween Party. Ezen a jókedélyű, hangulatos esten a klub teljesen átalakul, félelmetes hellyé varázsolódik, a Halloweenhez illő „ruhába öltözik”. A hallgatók ötletesebbnél ötletesebb jelmezekben érkeznek. A programban a töklámpások és gyertyák fényénél jelmezverseny, vetélkedők, rémtörténetmesélés és „szelleműzés” is szerepel.

Nemritka, hogy órákat vagy akár nagyobb kari gyűléseket is tartanak a teremben.

Korábban számos információt, beszámolót, véleményt közvetített a Tamási Áron Klub Hírlevél, és 2020 októberében elindult a TÁK közösségi oldala is, ám az még csak ezután fog igazán kibontakozni.

A járványhelyzet miatt egy időre többnyire takaréklángú működésre kényszerült Tamási Áron Klub ez év februárjában újra megnyitotta kapuit, mégpedig az Én is JUGYU-s voltam! című rendezvénysorozat első felvonásával. A sorozatba olyan hallgatókat hívnak pódiumbeszélgetésre, akik itt szerezték diplomájukat és később valamilyen téren ismertségre tettek szert. Az első vendég Czutor Zoltán zenész, zeneszerző, szövegíró, tanár, a Belmondo együttes énekese, a Spirit FM rádió műsorvezetője volt, akivel egy zenés talkshow keretében Cseh Attila, a Kulturális Iroda vezetője beszélgetett.

Az újranyitás kapcsán Cseh Attila a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Televíziója Heti Közélet magazin műsorának elmondta, hogy a Juhász Gyula Közösségi Terek programtípus szerinti megosztásban fognak működni: a TÁK-ban tartják a beszélgetős, csendesebb esteket, akusztikus műsorokat, irodalmi és kisebb szakesteket, itt tehát egyfajta intellektuális helyet alakítanak ki. A szupermodern 3D-technológiával felszerelt Tudástár filmvetítések helyszíne lesz, ahol a meghívott rendezőkkel pódiumbeszélgetéseket is folytatnak. A JUGYU marad az eredeti profiljánál, vagyis ott továbbra is a koncert jellegű rendezvényeket fogják megtartani.

Ez év május 24-én például több mint tíz település fiataljai és szervezetei találkoztak a Gyermek Ifjúsági Alapprogram által támogatott, Klubvadászok 2. nevű projekt záróeseménye keretében a Tamási Áron Klubban. A Csongrád-Csanád megyei ifjúsági fórum és börze keretében a programban részt vevő ifjúsági szervezetek, közösségek mutatkoztak be és osztották meg egymással gondolataikat, tapasztalataikat

Osztermann Fanni miközben bevezetett bennünket az épület földszintjén lévő Tankönyvmúzeumba is, elmondta, hogy a Tamási Áron Klubot rövidesen felújítják, a kulturális-közösségi tér igazi újjászületése akkor fog megtörténni. Mindenesetre mindaz, amit láttunk, hallottunk és tapasztaltunk, tökéletesen meggyőzött bennünket a közkapcsolati dékánhelyettes által mondottakról. Dr. Forró Lajos a már hivatkozott Heti Közélet magazinnak ezt mondta: „A Kar vezetése és az egész Kar számára mindig fontos azoknak a közösségi tereknek a támogatása, amelyek megteremtik a kulturált szórakozás lehetőségeit a hallgatók számára. A Tamási Áron Klub ilyen volt és ilyen is lesz.”

Vagyis: az itt tanulmányokat folytató hallgatóknak és az ő oktatásukról gondoskodóknak sikerült itt egy új világot TÁK-olniuk, mégpedig olyant, amelyben mindenki jól érzi magát! Mi más is juthatna eszünkbe erről, mint hogy: Summa, és Magna, cum laude!

Varga Gabriella

X
X