Menü Bezárás

Szép nyárestékre emlékezem

Naptalan napokon milyen jólesik felelevenítenie az embernek néhány kellemesen eltöltött nyári napot valahol, mondjuk éppen Szombathelyen.

Szégyen ide, szégyen oda, csak az Iseumi Szabadtéri Játékok harmadik szezonjának kezdetén ültem be először a szombathelyi Iseum nézőterére. A világon a harmadik legnagyobb Isis-szentéllyel rendelkezünk Szombathelyen, adta tehát magát az ötlet, hogy hangversenyek, opera- és színházi előadások legyenek ezen az illusztris helyszínen. Emlékezetes Aidát láttam, fiatal színészekkel a főszerepekben lendületes Szupersztárt, Vásáry Tamás születésnapi gálakoncertjét a világ egyik legkeresettebb tenorjával, Ramón Vargassal.

Szent Márton évét a város vezetésének hathatós közreműködésével úgy ünnepelték, hogy a világszerte nagy tiszteletnek örvendő püspök említésekor lehetőleg mindenkinek Szombathely jusson eszébe, hiszen az egykori Pannónia területén, közelebbről pontosan a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot. A Szent Márton-emlékév kiemelt kiállításán az Iseum Savariensében és a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Márton korának római gyökereitől kezdve követhettük nyomon Pannónia és Savaria történetét. Páratlan nemzetközi kincsanyagot sikerült összegyűjteni! S amit fontosnak tartott megemlíteni még a kiállítás megnyitója előtt Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát: Szent Márton élete és személye követendő példa, a másokért élő szeretet példaképe, észre kell vennünk a szükséget szenvedő embereket, erre tanít a kemény római katonából lett tours-i püspök.

Tamási Áronunk pedig író lett, nem is akármilyen az első világháborúban hősi cselekedeteiért kitüntetett magyar katonából, és egyáltalán nem túlzás azt állítani róla is élete és életműve alapján, hogy a másokért élő szeretet példaképe.

A szombathelyi Tamási Áron utcában már a rendszerváltozás előtt, ha akarta, szabad levegővel kedveskedett Ausztriából az itt élőknek a szél. Számtalan vállalkozás székhelye található a családi házakban, nyilván munkalehetőséget kínálva a környékbelieknek is. Játszóterek, sportpályák, árulkodnak a városrész fejlődéséről, óvoda, iskola, közösségi ház, templom várja a közelben a Tamási utca lakóit.

Nem messze még éretlen szőlőfürtök várnak türelmesen a szüreti mulatságra, az utca végétől pedig a szárazságtól kissé meggyötört kukoricás. Itt valóban nem kell sokat sétálnia annak, aki időnként a természet hangjaira, ízeire, illatára vágyik.

Horváth Gábor Miklós

X
X