Menü Bezárás

Szép ajándék a Tamási utcához

Mintha a Tamási Áron utca lakói egy különleges bónuszajándékot kaptak volna elhatározásukért, hogy éppen itt akarnak élni!

Földrajzórán szó volt róla, hogy Nagymaros szemben helyezkedik el Visegráddal a Duna másik oldalán, ám az, hogy a Tamási utcából ilyen tökéletesen a visegrádi várra lehet látni, még azok számára is felemelő érzés, akik lelkét nem kavarják fel a történelmi idők, az egykori királyok, lovagok, királykisasszonyok viselt dolgai, udvari mulatságok, véres harcok emléke.

Csodálatosan szép, mint egy üdvözlőlap nagy gonddal készített felvétele! Elképzelem, hogy milyen lehet reggel az ablakból nézni a napfelkeltét egy finom kávé kortyolgatása közben. Vagy egy pohár bor mellett üldögélni a kertben, amikor a nap eltűnik a vár mögött…

A Tamási utca Dunától távolabbi végén úgy látszik, mintha az utca a vár dombjához futna. Éppen a születésem évétől, 1957-től működik az első házban egy kozmetika. Vajon hány generáció várta-várja itt azóta kuncsaftjait? Rápillantanak-e az utca végén látható várra a vendégek, vagy csak a saját szépségükkel vannak elfoglalva?

Majdnem minden lakó kiírta ingatlanjára az utca nevét. Remélem, büszkék rá. Volt idő tájékozódniuk az utcának nevet adó íróról. Egy az udvara előtt üldögélő nyugdíjas úrral beszédbe elegyedünk. Azt mondja, már 1975-ben Tamásinak hívták ezt az utcát. Akkor költözött ide. Nem bánta meg.

Horváth Gábor Miklós

X
X