Menü Bezárás

Sikerek és lehetőségek az erdőszéli csendben

A főváros központjától 25 kilométerre délkeletre, a Liszt Ferenc repülőtértől 5 kilométer távolságra, Pest megyében, Budapest agglomerációjában, a Pesti-síkság déli részén fekszik Üllő. Folyamatosan fejlődő és növekvő település, és ez a reptéri közelsége mellett annak is köszönhető, hogy mellette halad el az M0-s és az M4-es autóút. Körzetében a rendszerváltozás után sorra telepedtek le nagy logisztikai és kereskedelmi cégek, gombamód szaporodtak a főutak mellé telepített raktárbázisok, szolgáltató funkcióknak helyet adó létesítmények. Ennek következményeként a település lakosságának száma is növekszik, az elmúlt tizenöt évben 20 százalékkal emelkedett, jelenleg mintegy 12 ezer fő lakja. 2005. július 1-jén kapta meg a városi rangot. Az önkormányzat képviselő-testülete a 2030-ra érvényes jövőképet röviden így határozta meg: „Dinamikusan fejlődő modern város Budapest kapujában.”

Pontosan ezt a benyomást kelti a város déli részén, az erdő közvetlen közelében neves írókról és történelmi személyiségekről elnevezett utcák alkotta kertvárosi övezet is, benne a háromszázötven méternyi hosszú – avagy inkább rövid – Tamás/Tamási Áron utcával. Érdekes, hogy úgy a virtuális, mint a valóságos térben az elnevezés mindkét formájával találkozunk. Bizonyos webtérképeken, céginformációs oldalakon, de még az önkormányzat honlapján és az utca Ócsai úti bejáratánál is egy öreg táblán „Tamás Áron” névváltozat szerepel, míg a többi utcanévtábla és számos itt működő vállalkozás székhelye is „Tamási” vezetéknevet jelöl.

Az utca hangulatát inkább falusi, mintsem városi jelleg jellemzi. Az erdő közvetlen közelsége érezteti az emberrel, hogy kiszakadt az utóbbi zajos-mozgalmas forgatagából, és erre a kakasok és a tyúkok fel-felcsendülő hangja is emlékezteti. Takaros porták, csinos házak és kertek szegélyezik az utcát és közülük nem egy ott működő vagy székelő vállalkozásra hívja fel a figyelmet. Rögtön az 1. szám alatt napelemes rendszerek és elektromos fűtőberendezések telepítését kínálja a Naphaszon Kft., a 2. szám alatt szállást kínál az 5 szobában 10 fő elhelyezésére alkalmas Vadászház, az 5. szám alatt távközléstechnikai árukat forgalmaz a Tel-Kar Szolgáltató Kft. A világhálót böngészve hamar rátalálunk erre a, Tamási Áron utca 6. szám alá vezető hirdetésre: „Új szállás Üllőn kiadó, 10-11 fő részére, 4 szoba 4 fürdőszoba plusz teljesen felszerelt konyha. Zárt parkoló az udvarban.” Lakó- és nem lakóépületek építését ajánlja a 35. szám alatt lévő Házikómester Kft.

A 38/A. szám alatt lévő Berger Motor Kft. a motorosokat szólítja meg, mégpedig azokat, akik motorüléseiket szeretnék egyedi módon átalakíttatni. A cég honlapjára kattintva megtudjuk, hogy szakembereik az egyszerű formai megoldásoktól kezdve a komplexebb átalakításokon keresztül a teljesen egyedi igények kivitelezéséig vállalják a motorok üléseinek átépítését, a legújabb technológiájú és prémium minőségű anyagok felhasználásával. Továbbidézzük, mert felettébb különlegesnek találjuk mindazt, amit nyújtanak: a teljesen egyedi motorülések egyedi formakialakítással és akár zselébeépítéssel készülnek, amelyeket a kényelmes felhasználáshoz igazítva mélyítenek, magasítanak, szélesítenek vagy keskenyítenek, szükség szerint. Az igényeknek megfelelően elvégzik ülésfűtések beépítését, továbbá motorspecifikus és egyedi hímzések készítését is. Mindez pusztán így elolvasva is több mint érdekes!

Ugyanitt – a 38/A. szám alatt – adó- és számviteli kérdésekben fordulhatnak segítségért az érdeklődők a Melkont Könyvelőirodához.

Az utca erdő felőli végén, a 46. szám alatt találjuk a ToTa elnevezésű, Saab, Opel és márkafüggetlen autók javításával foglalkozó szervizt. A ToTa Török Tamás autószerelő mester nevére utal, aki sok-sok tanulmányfolytatás és gyakorlatszerzés után 2019-ben hozta létre saját műhelyét. Mint bemutatkozásában írja, ezzel a kölyökkorától dédelgetett vágya teljesült.

Szépségápolási, kozmetikai és testápolási szerek is beszerezhetők az üllői Tamási Áron utcában – és teljesen bizonyos, hogy minden itt található szolgáltatást nem is soroltunk fel.

Mindenesetre az jól látszik, hogy akiben van kellő akarat, elszántság és nyitottság, vállalkozását eredményessé teheti, sikerre viheti. Jól mutatja ezt az utca két kerítésére is kihelyezett tájékoztatótábla, miszerint az adott szálláshelyeket Magyarország Kormánya a Magyar Turisztikai Ügynökségen és a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció programon keresztül támogatásban részesítette.

Nos, ha ez a program az üllői Tamási Áron utcát is ilyen jelentős mértékben érinti, kicsit utánanéztünk, hogy mit is takar valójában. Megtudtuk, hogy a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció – magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése című pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. közösen hirdette meg a már működési engedéllyel rendelkező magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztésére. Mindez a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program egészébe ágyazódik, amely minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja. Célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye. A program az uniós támogatások mellett jelentős hazai költségvetési forrásokra is épít, így a hagyományos beavatkozási pontokon túl olyan területeken is alkalmazható – mint szálláshelyfejlesztés –, amelyekre a 2014–2020-as uniós tervezési időszak pályázati konstrukciói keretében uniós fejlesztési forrás nem biztosítható. A Kisfaludy Program zászlóshajójaként útjára indított Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció 2030-ig tartó futamideje alatt összesen 300 milliárd forintos keret teszi lehetővé a szálláshelyek minőségi megújulását, szintlépését és ennek keretében tervezetten közel harmincezer szoba újul meg.

Köztük Ülő Tamási Áron utcájának szálláshelyszobái is.

Milyen jó is lenne egyszer eltölteni itt néhány napot, és közben jó nagy sétákat tenni a szemközti erdőben…

Varga Gabriella

X
X