Menü Bezárás

Pulvis es…

A Kenderesi utca legszebb szakasza vezet a Tamási Áron utcához Piliscsabán. Finom ebédet, cukrászsüteményeket, fagylaltot kínáló kávéház, parkoló, járda (díszburkolattal!), új társasházak és egy csodálatos II. János Pál pápa szobor, Péterfy László alkotása várja a túrázót, aki egy padon meg is tud pihenni a friss virágokkal megtisztelt szent előtt.

Itt minden az erdélyi Csíky családról szól. Ők állíttatták a szobrot, itt feszít büszkén és hatalmasan a Csíky & Társa Beruházás-szervező Kkt. székháza, s nyilván a Fényesligeti sétány lakóparkja is hathatós közreműködésükkel valósult meg. Európai szintű beruházás.

Nincs sokkal távolabb tőle, de európai szintről sajnos nem beszélhetünk a Tamási utcával kapcsolatban. Az erre kalandozó ki van szolgáltatva az aszfaltozatlan útnak s így a mellette elhaladó sofőrök kényének-kedvének. Mit is mormoltak a papok Hamvazószerdán, gyermekkorom idején? Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris…

Az egyik kocsi olyan gyorsan megy, hogy rettenetes port ver fel, a másik szépen lassan, óvatosan, szinte bocsánatkérően, ő biztosan nem zavar azonnal tüdőgondozóba.

A szimpatikus, fiatal lakók információi alapján főleg kolozsvári, sepsiszentgyörgyi családok tagjai élnek itt. Tündéri madáretető egyik kertben, szép, fából készült madárral az oldalán, hogy tudja az az idetévedt kóbor szárnyas, hol látják szívesen. Erkélyen száradó ruhák, román rendszámú autó az udvaron, reklám egy gépkocsin: ponyva- és sátorgarázs-készítés, -javítás.

Gyógyszerszállító Dacia áll meg egy kertkapu előtt.

Tamási utcája egy mesebeli erdő szélén végződik. Öreg óriásfák bólogatnak a feltámadt szélben a köszönésemre. Hm, úgy érzem, könnyen összebarátkoznék velük.

Horváth Gábor Miklós

X
X