Menü Bezárás

„Ősmagyar” Halloween

Hetényegyháza utcáinak a bebarangolása után, ahol Tamási Árontól és Németh Lászlótól kezdve Kossuth Lajoson át egészen Hetényvezérig juthattam el a magyarok dicső történetében, a Kecskeméttől pár kilométerre található Helvécián nemcsak a köd miatt – mit várjon az ember egy tyúklépéssel a téli hónapok előtt – nem láttam a Tamási utcájuk környékén hasonló, a magyar irodalomban, történelemben kiemelt szerepet játszó nagyjaink nevét viselő közterületet. Ez a település, különösen ez a része, manapság másról nevezetes.

A gombamód szaporodó, a harmadik évezred igényeinek és követelményeinek megfelelően épült és épülő családi házak jelenlegi és majdani tulajdonosaiktól várják türelmesen, hogy szép, új világot teremtsenek. A Tamási utca még aszfaltozatlan szakaszán családi háznak való telket kínálnak megvételre, a játszótér, a virágbolt, egy autós kft., egy fuvarozó cég székhelye azonban már jelzi, hogy hamarosan meglódul ezen a környéken az élet.

Több cég is zöldlakóház építését vállalja hirdetőtábláin. Egy kerítés mellett kamionok állnak, talán egy fuvarozó cég sofőrje lakik itt a családjával. Egy székelykapu sejtetni engedi, hogy kik lehetnek a már szóba hozott jelenlegi és majdani tulajdonosok. Küküllő, Csíki, Hargita utcaneveket olvasok – nem véletlenül szerepel tehát közöttük Tamási Áron.

Több kertben, ablakban, bejárati ajtón, kerítésen dísztököket látok kifaragva, ahogy kell, izzóval a pocakjukban, hogy este ijesztgetni tudják a rossz szándékú, kóbor lelkeket. Kíváncsi lennék rá, hogy Hetényvezérünk mit szólna Halloween ünnepéhez. Könnyen elképzelhető, hogy anélkül is tetszene neki, hogy utánaolvasna a világhálón, hiszen ez ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, a „nyár végét”. Egy kalap alatt hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. A samhain ünnepe, a kelta halálisten kultusza később keveredett a római Parentaliával. A halottaik tiszteletét, mint minden valamire való nép, a rómaiak is fontosnak tartották.

A hagyomány, október 31. ünneplése elsősorban az angolszász országokban folytatódott, ám az Amerikába új életet kezdeni elhajózó írek, skótok hagyományaikat ott sem voltak hajlandóak elfelejteni, sőt szépen lassan az Újvilágban elképesztően jól működő sajtónak, népszerű filmeknek köszönhetően Halloween elterjedt az egész világon. Az USA-ban erre az ünnepre költik Karácsony után a legtöbb pénzt.

Pár év, és nem is kell idézőjelbe tennem Magyarországon sem jelen helvéciai beszámolóm címét, mert már nem lesz poén ősmagyar Halloweenről értekezni, ahogyan egy epébe mártott tollal írt megjegyzésben olvastam az interneten.

Hát világítson nekünk a tökök szeme is, ha sokan így akarják, de azért ne feledkezzünk el másnap Mindenszentekről, amely az elhunyt, példamutató életet élt keresztények ünnepnapja. Megérdemlik a tiszteletünket, amelyet kevesebb csinnadrattával, felhajtással, látványossággal, csak egy kis csöndet teremtve magunkban, rájuk emlékezve megtehetünk.

Horváth Gábor Miklós 

X
X