Menü Bezárás

Minden Tamásiról szól!

Tahitótfalu és Pomáz között terül el a szimpatikus nevű nagyközség, Leányfalu. Itt megállás nélkül nem lehet továbbautózni, mert a híres-nevezetes Hitel Múzeum-Galéria tulajdonosa, Szász István Tas megint nagy fába vágta a fejszéjét: szabadtéri Tamási Áron-emlékkiállításra készül az író szeptember 19-i jubileumi születésnapjára.

A múzeumban őrzött, az egykori Hitel folyóirat szerkesztőségi asztalánál Dsida Jenő székén ülve hallgattam a jó hírt, hogy a tizenhét molinóra tervezett szöveg- és képanyag kicsiben már elkészült, „nagyításra” vár. A molinók a helyi focipályától a Leányfalu-Házon át a Ravasz László Emlékházig lesznek szép sorban kihelyezve a park öreg fái alatt Tamási tisztelői és az érdeklődők számára.

Pomázon az első, ami szembetűnik a Tamási Áron utcában, az Eszterház Néphagyomány Éltető Óvoda. Milyen boldogan olvasná Tamási! Talán még arra is megkérné az óvónőket, hogy belátogathasson egy-két izgalmas foglalkozásra. Aztán mesét olvasna vagy regényrészletet az Ábel-trilógiából? Ki tudja? Esetleg improvizálna valamit? Ha már álmodozásról van szó, mindenképpen bekéredzkednék én is Tamási egyik rendhagyó „irodalomórájára”.

Pomázon nem a szántó, az erdő szab határt a Tamásiról elnevezett utcának. Az erdő melletti utcát Wass Albertnek keresztelték. Az épülő és az új házakon, új kerítéseken még nem olvasható az utca neve, az épületek száma, de egy szemrevaló székelykapun igen.

Jó ötlet volt végigmenni a Wass utcán, mert a Kós Károly utcába torkollik, ami összeköti a Tamási utca másik végével…

Horváth Gábor Miklós

X
X