Menü Bezárás

Legközelebb is

Balmazújváros sajátos, mezővárosi jellegű, nagy kiterjedésű település az Alföldön, Hajdú-Bihar megyében. A két jellegzetes alföldi táj, Hortobágy és Hajdúság határán, Debrecentől 23, Hortobágytól 20, Hajdúszoboszlótól 19, Hajdúböszörménytől 14, Budapesttől pedig 220 kilométerre fekszik. Közigazgatási területén két természetes élővíz található, a Hortobágy folyó és a belterületi főgyűjtő vizét befogadó Kadarcs-Karácsonyfok-csatorna. A várostól három kilométerre folyik az 1953-ban épített Keleti-főcsatorna. Megközelíthető a 33-as számú főúton, a 4-es főúton, a 35-ös úton és az M3-as autópályán.

Vigyék el jó hírünket! – kéri Balmazújváros honlapján a település önkormányzata. A kérést megfogadva, tolmácsoljuk olvasóink felé, hogy a több mint 18 ezer fős lakosságszámú egykori mezőváros főleg az utóbbi évtizedekben sokat fejlődött. Idegenforgalmi vonzerejét a településközpont jellegzetes és hangulatos mezővárosi megjelenése – a Kossuth téri díszpark, körülötte néhány műemlék jellegű és városkép értékű épülettel, műemlékkel és szoborral – adja. Műemlék jellegű értéke a Semsey-kastély, a római katolikus és a magyar református templom, a német református templom, a Városháza, a Veres Péter-emlékház, a Kishortobágyi Csárda, a Batthyány u. 26. sz. alatt lévő lakóház, a Semsey Andor Múzeum.

A város csendes, Európában egyedülálló pusztai természeti környezetben terül el, kedvező feltételekkel várja a horgászni, madarászni, vadászni szándékozó vendégeket.

A Balmazújvárosi Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő több évtizede szolgálja a város lakosságát és vendégeit. 1994-től rendelkezik gyógyvíz minősítési tanúsítvánnyal, azóta a rekreációt és a kibővült egészségügyi szolgáltatásokat folyamatosan fejleszti a település. Nyugodt, pihenést és gyógyulást szolgáló fürdőparadicsomként jelenleg gyermek- és felnőtt-, illetve látvány-termálmedence, úszó- és strandmedence, gyermekpancsoló, masszázslehetőség, fedett részleg, négy új medence, szaunaparadicsom (rönkszauna, bio-, infra-, finnszauna, gőzfürdő, Kneipp-medence és csobbanó), gyógyászati részleg, egészségturisztikai szolgáltatások sora várja a belföldi és külföldi turistákat.

A város jellegzetes és hagyományos eseménye az évenként megrendezett Kastélykerti esték rendezvénysorozat, a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor, a Balmaz-Art, az Országos Kézi Aratóverseny, a Télűzőmaskarás felvonulás, az Országos Biofőzőverseny és Pásztortalálkozó, az Adventi forgatag. E mellett számtalan könnyű- és komolyzenei hangverseny, irodalmi est, színházi program és a civil szféra összetartozását is erősítő bálok, sportrendezvények várják a városba látogatókat. Balmazújváros a népi hagyományok őrzője a kézműves kismesterségek művelésében is, mint citerakészítés, vesszőfonás, szíjgyártás, kalapkészítés, nádművesség, fazekasság.

A város neves szülötte Veres Péter író, politikus, Lengyel Menyhért drámaíró, Soós Imre színész, Sarkadi Imre író, Semsey Andor mineralógus, a tudományok mecénása. A ma élő alkotók közül az itt élők büszkék Molnár László színész, Holb Margit iparművész, Palotai Erzsébet festőművész, Mihalkó Zoltán kalaposmester, Csomós Lajos színész, Pozsonyi József történész munkásságára.

Balmazújváros várja a településre beruházni, befektetni szándékozókat. A település keleti határrészein kitűnő minőségű termőtalajon a minőségi növénytermesztési feltételek adottak, a várost nyugatról körülölelő Hortobágyi puszta az állattartásban, elsősorban a biotermelésben lehet piac- és versenyképes. A mezőgazdasági termékek mennyisége megalapozza az élelmiszerfeldolgozó, -előkészítő, -hűtő stb. ipari beruházási szándékokat; erre a célra az önkormányzat kedvezményes árú telkeket kínál.

(Forrás: balmazujvaros.hu)

Bánlakon, az északi városrészben

Balmazújváros északi, Bánlak nevű városrészében, a központtól 1,1 kilométernyi távolságra, csendes, aszfaltos utcában, a Sarkadi Imre utca–Bolyai János utca kereszteződése, valamint az Arany János utca–Hámán Kató utca kereszteződése között húzódik a mintegy háromszáz méternyi hosszú Tamási Áron utca. Rögtön az 1. szám alatt a Reál Élelmiszerüzlet (a Kányási-Ker Kft., a Reál csoport tagja) várja az utcába érkezőket és az ott vásárolni szándékozókat. A 2. szám alatt Zolifol Épület- és Autóüveg-fóliázó vállalkozását hirdeti a kerítésre kihelyezett tájékoztatótáblán Dankó Zoltán. További vállalkozásokat nemigen tudtunk felfedezni, mert megérkezésünket követően rövidesen teljesen besötétedett. A 13. szám alatt lévő Szi-Vi Lottózó Presszót azonban nem lehetett nem észrevenni, olyannyira nem, hogy vonzásának ellenállni sem tudtunk: betértünk egy frissítőre. Pultosként itt dolgozik Veres Vera, aki szövegünk írásakor éppen az ízlésesen becsomagolt, korlátozott számban készülő sorsjegy miku csomagokat ajánlja a vásárlók figyelmébe a közösségi oldalán. Ottjártunkkor még nem volt ilyen – ha lett volna, bizonyára egyet-kettőt vásároltunk volna belőle mi is családjaink fiatalabb és hosszabb ideje fiatalabb tagjainak.

A frissítő elfogyasztása után már csak sötétben tapogatóztunk, azonban így is sikerült felfedeznünk a 10. számú ház kerítésén egy szép utcanév- és házszámjelző táblát.

Mi több, azt is megtudtuk, hogy a Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda harminc tanulója és három kísérőtanára a Határtalanul Program keretében augusztusban részt vett Erdélyben A só útján című tanulmányi kiránduláson, amelynek során – az útinaplójukban rögzítettek szerint – Farkaslakát is felkeresték és ott megkoszorúzták Tamási Áron sírját.

Feltehetően ők is azokkal a szavakkal távoztak Erdélyből, amelyekkel magunk is Balmazújvárosból és amelyekkel a Tamási Áron utca Reál élelmiszerboltja is visszainvitálja távozó vásárlóit: „Legközelebb is.”

Varga Gabriella

X
X