Menü Bezárás

Krisztus-kereszt az út szélén

Egy lelkiismeretesen gondozott útszéli feszület lelkes gondozót feltételez – gondoltam, amikor megálltam a Csákvár vége tábla szomszédságában épített, kerítéssel védett, növényekkel gazdagon díszített kőkeresztnél. Az útszéli árok fölött palló vezet az építményhez, de nem akármilyen: korlát is van rajta a bizonytalanabb járásúak kedvéért. Megközelíthetetlenségére tehát nem hivatkozhat senki az errefelé autózók közül.

Megéreztem, hogy előbb-utóbb mellém fog lépni valaki, és ez így is történt. Egy javakorabeli férfi jött, és úgy nézett rám, mint apa a kisgyermekét csodáló vendégére. Hát persze, a fák, virágok, bokrok, a friss meszelés, a területrendezés mind-mind az ő keze munkáját dicséri. Ő az Aranyhegyi út–Tamási Áron utca sarkán vendégeit váró Szent Orbán Turistaszálló tulajdonosa.

Az ijesztően hatalmas, de barátságos kutyája által őrzött park gyönyörű, a nagy, de nem hivalkodó épületek, teraszok, kerti sütő- és főzőhelyek szinte behúzzák az embert, hogy töltsön el itt legalább egy-két éjszakát a barátaival.

Van két vendéglő is a környéken, de mindkettő hosszú ideje zárva. A Tamási utca másik oldalán végig magas nádkerítéssel takart mezőgazdasági terület, az egykori állami gazdaság gépállomása. Az itt folyó munkák elvégzését bérbe adta a helyszínen igen ritkán megforduló új tulajdonos.

Váratlanul három fiatal lány jelenik meg lóháton a Kálvária utca–Tamási Áron utca találkozásánál. Nem győzik megköszönni, hogy szépen lehúzódom, sőt meg is állok az autómmal, hogy el tudjanak menni mellettem nyugodtan, még csak véletlenül se ijesszem meg a lovaikat. Út- és csatornafelújítás zajlik, keskeny az úttest használható része, erre figyelmeztet a zsákutca tábla.

Tamási talán jobban örült volna, ha szamaragolnak a lányok, de én valószínűleg így is dicséretet kapnék tőle állatszeretetemért.

Itt-ott az utcanév, a házszám nagyon ügyes kezű készítőről árulkodik. A táblácskák Kodolányi Borbála fazekasmesternek köszönhetőek.

Csákvárról nem szabad úgy elmennem, hogy egy pillantást ne vessek még egyszer az útszéli Krisztusra. Szükségem van a segítségére: rengeteg Tamási utca várja türelmesen, hogy végigsétáljak rajta. A szerkesztő ellenben egyre türelmetlenebbül, hogy szép kerek mondatokban meg is fogalmazzam a benyomásaimat róluk.

Horváth Gábor Miklós

X
X