Menü Bezárás

Kicsi a Bors…

A bors szóról elsősorban a kellemesen csípős fűszer jut eszébe mindenkinek; esetleg azoknak, akiknek még meséltek lefekvés előtt a szülei vagy a nagyobb testvérei, a jópofa mese a két bors ökröcskéről; nekem a kiváló zenész és zenekarvezető, Bergendy István is, akitől többször hallottam a vele készített interjúim során a Hungaroton egykori vezérét – félig-meddig mókásan, félig-meddig morcosan – imigyen emlegetni, hogy: „Kicsi a Bors, de Jenő.”

Románia első települése a magyarországi közúti határállomás, Ártánd után Bors. Dokumentumok szerint már a XIII. századtól zajlott itt az élet, s ami számomra igencsak meglepő információ, hogy a falu egy kisebb, Nagyzomlinpuszta nevű része 274 magyar lakossal Trianon után is az anyaország területén maradt. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Bors lakosainak száma 1306, ebből 1104 magyar anyanyelvű.

A borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szaklíceum parkjában mindjárt egy szép színes szélkakas üdvözli a vendéget egy minimeteorológiai állomás tetejéről, megadva természetesen a kellő tiszteletet az éppen aktuális fuvallatoknak. A parkon jól látszik a gondos kezek munkája, de furcsa is lenne, ha egy mezőgazdasági szakiskola körül található növények, mint az intézményt akarva-akaratlanul reprezentáló referenciák, rosszkedvűen pislognának sötét jövőjükbe.

Tudom, hogy ez az iskola a román Oktatási és Kutatási Minisztérium intézménye, de jólesne a lelkemnek magyar zászlót is látni a román és az Európai Uniós lobogók mellett a falán, ha már magyar nyelven folyik benne az oktatás.

Rengeteg bicikli várja gazdáját a bejárat előtt a tűző napsütésben. Bent egy fényképről készített rajz, egy jól sikerült Tamási-portré jelzi, hogy nem feledkeztek el az iskola névadójáról. Tamási egy fess kalapban néz az égre, zakóban, fehér ingben, szépen megkötött nyakkendővel. Mögötte kis székely falusi ház, fakerítéssel, díszes kapuval, ahogy illik. Távolabb egy kis dombon fák, hogy Tamásinak és a rajzot nézőknek könnyen eszébe juthassanak az erdélyi erdők, hegyek.

Jóleső érzés, hogy a Tamási Áronról elnevezett oktatási intézményben negyven remek tanár adja át tudását az ötszáznál minden évben jóval több magyar nyelven tanuló diákjának.

Csak igaz a mondás: kicsi a Bors, de erős!

Horváth Gábor Miklós

X
X