Menü Bezárás

Hol lehet itt megállni?

A Balaton északi partjáról a legrövidebb, a legszebb és egyben a legizgalmasabb „út” délre maga a tó: a tihanyi rév Szántódra. Szezonban igény szerint jönnek-mennek a hatalmas komphajók az autósok és a kirándulók örömére. Kikötéskor az ember kicsit sajnálja is, hogy mindössze pár perces ez a kellemes ringatózás.

Széles jókedvem komoly csorbát szenvedett, amikor kiderült, hogy Siófok felé lezárták az utat. A tanácstalan autósok elkeseredetten fújták egymás orrába a benzingőzt – ilyenkor sajnálja igazán az ember, hogy nagyon kevés az elektromos autó a légzőszervekhez barátságtalan többséghez képest –, és közben hosszú ideig pontosan az ellenkező irányba araszolgattak, mint amerre menni akartak volna. Kedvem sem volt számolgatni, mennyi időt veszítettem el ezzel az idegölő kötelező gyakorlattal.

A Tamási Áron utca viszont kárpótolt minden szenvedésért Siófokon: egyenesen a Balatonba vezet!

A parkoló tényleg pár méterre található a vízparttól, a szabadstrandon színvonalas étterem, nem is ijesztően magas árakkal, párakapu, tiszta mosdó várja ez elcsigázott vendégeket.

Azt hittem, a kegyetlenül tűző napsütés hatása vén fejemre, de Beszédes sétánynak keresztelték a tóval párhuzamos utcát, ahol egy kilencemeletes, 218 szobás apartmanhotel-kolosszus bejárata van (a sétány Beszédes József vízépítő mérnökről kapta a nevét). A szálloda mellett, ahogy kell, ajándékbolt, italdiszkont, reggeliző, mélygarázs, parkoló. Gondoltak azokra is, akik nem személykocsival érkeznek: a menetrend szerint közlekedő busznak is pontosan itt van a megállója.

A Tamási utca parkolójában és a környező utcák mindegyikében egymás hegyén-hátán az autók, a helyiek szerint folyamatos a büntetés, állandó az alkudozás a háztulajdonosok és a strandolni vágyók között, ki mikor akar elmenni a kertjéből, udvarából, garázsából, mert addig be lehet parkolni a kocsibejárójába. Meddig maradsz? Mikor állsz ki? Hogyhogy nem férsz el?! Egy traktorral kiállok neked itt! Ezek a leggyakrabban hallható párbeszédfoszlányok errefelé. Vigyázni kell a parkoláskor az utcákban játékosan meghúzódó árkokra is, mert beléjük süppedve a járókelők közreműködését kell kérni az elinduláshoz.

Horváth Gábor Miklós

X
X