1051 Budapest, Zrínyi utca 5., Tel.: + 36 1 795 26 20hu

a Magyarság Háza hírei

2019. 05. 29.

nool.hu

I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozó

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én 9 és 16 óra között fiatalok előadásait nézhetik meg az érdeklődők. Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában azt mondta, hogy az Eszékről, Sepsiszentgyörgyről, Bácsfeketehegyről és Kassáról érkező színjátszók június 3-án, hétfőn közös szakmai tréningeken vesznek részt...

2019. 05. 24.

magyarnemzet.hu

Kárpátalja kincsei a Magyarság Házában

A kárpátaljai magyarság örök példát szolgáltat arra, hogy a többségi nemzet tengerében miként kell élni akarni, soha fel nem adni, pozitívan a jövőbe nézni – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Kárpátalja Kincsei című kiállítás megnyitóján a fővárosi Magyarság Házában pénteken.

2019. 05. 23.

magyarkurir.hu

Pünkösdi beszélgetés a Magyarság Házában

Közeleg Ferenc pápa történelmi romániai apostoli látogatása, amelynek során a Szentatya Csíksomlyóra is elzarándokol, és szentmisét mutat ott be június 1-jén szombaton, egy héttel pünkösd előtt. Ebből az alkalomból tartottak kerekasztal-beszélgetést május 22-én este Budapesten, a Magyarság Házában.

2019. 05. 13.

felvidek.ma

Közép-európai fotóművészek a Lévai Fotográfiai Napokon

A hétvégén nyitották meg a Lévai Fotográfiai Napok nemzetközi fotográfiai fesztivált. A Léván és környékén tizenkettedik alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényre a V4-ek tagállamaiból érkeztek fotóművészek.

2019. 05. 06.

frissujsag.ro

Ideje az építésnek

Tegnap a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza szervezésében „Ideje az építésnek — Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében” címmel nyílt kiállítás az Iparosotthonban.

2019. 05. 04.

3szek.ro

Életmű-kiállítás: Az átlényegülő Hervai Katalin

Hervai Katalin sepsiszentgyörgyi grafikusművész életmű-kiállítása nyílt meg május elején az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti termeiben. A nagyszámú közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője üdvözölte.

2019. 03. 29.

www.kepesifi.com

„Bennünk van a pörgés”

Jó hangulat, pozitív energia, szikra a színpadon, amely tűzbe hoz, energikus dalok, tomboló közönség = The Spark. A többit, pedig az interjúból….

2019. 03. 29.

www.karpatalja.ma

Tavaszi tárlat

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak munkáiból nyílt csoportos kiállítás Beregszászban. A 2019-es RIT tavaszi tárlatának megnyitójára március 27-én került sor a főiskola Gross Arnold kiállítótermében a 2019. évi Rákóczi-napok rendezvénysorozat részeként.

2019. 03. 29.

mandiner.hu

Megbírságolták Gyergyóremete polgármesterét

Azért, mert a majdnem színmagyar község havilapja csak magyar nyelven jelenik meg.

2019. 03. 23.

felvidek.ma

A Felvidék is bekapcsolódott a Bach Mindenkinek Fesztiválba

Március 18-a és március 24-e között immár ötödik alkalommal szervezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, a Bach és kortársai zeneműveit felvonultató igényes zenei programsorozatot. Az idei évben első alkalommal csatlakoztak hozzá külhoni magyar térségek is.

2019. 03. 23.

www.3szek.ro

„Lészen ágyú!” – ünnepi tárlat Kézdivásárhelyen

Március idusát megelőző hétvégén nyílt meg Kézdivásárhelyen az immár hagyományossá vált, magyar nemzeti ünnepet köszöntő tárlat, amelyen háromszéki és brassói képzőművészek tisztelegtek egy-egy alkotással az 1848−49-es forradalom és szabadságharc előtt.

2019. 03. 23.

pannonrtv.com

Füzér a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Örkény István egyperces novelláin keresztül ragadja meg az abszurd színház világát a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak előadása. A produkciót Dévai Zoltán és Virág György rendezte.

2019. 03. 11.

FELVIDEK.MA

KÖNYVTÁRAVATÓ SZŐGYÉNBEN

Szőgyén község könyvtára új helyén, a felújított régi községháza épületében, megújulva várta az ünnepi megnyitóra mindazokat, akik szeretik a könyvet, a jó olvasnivalót.

2019. 03. 11.

PANNONRTV.COM

A SZERETETRŐL SZÓL A SZABADKAI GYERMESZÍNHÁZ LEGÚJABB DARABJA

A társulat A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét vitte színpadra. A közönség vastapssal köszönte meg a Szabadkai Gyermekszínház premierjét vasárnap.

2019. 03. 11.

WWW.KARPATALJA.MA

FÉRFITÁNCOK ÉS CSÁRDÁSOK KÁRPÁTALJÁN

Első alkalommal szerveztek szólótáncversenyt Férfitáncok és csárdások Kárpátalján címmel. A rendezvényt március 3-án tartották Tiszapéterfalván a Napsugár Egyesületi Házban. A verseny szervezői a nagypaládi Szatmár megye, Ugocsa az én Hazám Néptánccsoport és a Tulipán Népművészeti Tanoda, valamint a Kokas Banda népzenei együttes.

2019. 03. 05.

FELVIDEK.MA

Takács Andrást köszöntötték

Február 28-án a Pozsonyi Magyar Intézetben köszöntötték a Magyar Örökség-díjas Takács András néprajzkutatót, néptáncgyűjtőt. Bandi bácsi, avagy Taki, ahogy a legtöbben szólítják, az 1950-es években kezdett néptáncokat gyűjteni.

2019. 03. 05.

WWW.VAJMA.INFO

AZ EMBER, AKI VIRÁGOT HORD A SZÁJÁBAN

Március 4-én 19 órai kezdettel mutatják be az Újvidéki Színház nagytermében Luigi Pirandello Az ember, aki virágot hord a szájában című darabját.

2019. 03. 05.

WWW.3SZEK.RO

BÁTOR KÖNYV AZ EGYÜTTÉLÉSRŐL

Bátor és időszerű témát jár körül Simó Mártonnak az egységes román állam létrejöttének centenáriumán megjelent könyve (*). Benne mintegy kéttucatnyi interjút, dokumentumot, vallomást közöl az erdélyi, székelyföldi román–magyar együttélésről.