1051 Budapest, Zrínyi utca 5., Tel.: + 36 1 795 66 06

a Magyarság Háza hírei

www.magyarhirlap.hu
Ezen a héten is változatos programokkal várja a látogatókat a Magyarság Háza. Lesz könyvbemutató, előadás az alsólendvai várról, a hét lezárásaként pedig mesedélelőttöt tartanak.
Bővebben
mediaklikk.hu
A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Mivel ünnepeljük a Magyar Kultúrát? Mit tudhatunk a Himnuszról, amelyet közel 200 éve minden magyar ember ismer? Vendégeink: Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese és Csibi Krisztina, Magyarság Háza igazgatója
Bővebben
felvidek.ma
A Palóc Társaság 24. alkalommal hirdetett pályázatot a magyar kultúra napja tiszteletére. A 89 beérkezett pályaművet a Kolczonay Katalin egyetemi oktató vezette bizottság értékelte. Az ünnepélyes eredményhirdetést a Magyarság Házában tartották.
Bővebben
magyarnemzet.hu
A Magyarság Háza tervei szerint jövőre Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a diaszpórából rendszeresen meghívják a kulturális terület különböző képviselőit, kiemelt célként kezelve, hogy a meghívottak kapcsolatokat tudjanak kialakítani egymással, ami segítheti magyarságtudatuk megerősítését a jövőben – közölte Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.
Bővebben
szekelyhon.ro
Telt ház előtt mutatta be Székelyudvarhelyen a Tenkes kapitánya című táncjátékot a Magyar Nemzeti Táncegyüttes csütörtök este. A Kárpát-medencei turné kilencedik állomása volt a székelyudvarhelyi. (A program a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósult meg.)
Bővebben
www.nepujsag.net
Budapesten a Magyarság Háza vendégeként múlt pénteken és szombaton az MNMI társzervezésében kétnapos bemutatkozás zajlott a Muravidék kulturális, földrajzi és kulináris értékeinek a bemutatásával az egykori Duna Palotában.
Bővebben
volksgruppen.orf.at
A teltházas bemutató a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a budapesti Magyarság Háza valamint az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége – Kaláka Club szervezésében valósult meg a bécsi Theater Akzentben. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója szerint a szabadságért küzdő ősök példaképek lehetnek, ma viszont már osztrákok és magyarok a békés együttműködés időszakát élik.
Bővebben
vasarnap.hu
Varga Miklós főszereplésével mutatja be az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukcióban a Ki szívét osztja szét című előadást. Az ősbemutatót október elsején 19 órától a Magyarság Házában tekintheti meg a nagyérdemű.
Bővebben

2019. szeptember 21.

A Tenkes kapitánya Zentán

hetnap.rs
Telt házas előadáson, több mint kétezer néző előtt mutatta be Zentán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya c. kétfelvonásos táncjátékot. Az egybegyűlteket Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Zsuráfszky Zoltán, a darab koreográfusa és rendezője köszöntötte.(A program a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósult meg.)
Bővebben
www.magyarhirlap.hu
A Magyarság Háza határon túli programjai sorában pénteken este a csángómagyarokat ismerheti meg a közönség, emellett az intézményben folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat – erről Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója beszélt pénteken.
Bővebben
nogradhont.hu
A nagy sikerű történet táncban elmesélve, a Magyar Nemzeti Táncszínház Kárpát-medencei Tenkes-turnéjának harmadik állomása az 1705. évi országgyűlés emblematikus helyszíne, Szécsény lesz.(A program a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlék keretében valósul meg.)
Bővebben
www.nool.hu
A nemzeti összetartozás napján, június 4-én 9 és 16 óra között fiatalok előadásait nézhetik meg az érdeklődők. Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában azt mondta, hogy az Eszékről, Sepsiszentgyörgyről, Bácsfeketehegyről és Kassáról érkező színjátszók június 3-án, hétfőn közös szakmai tréningeken vesznek részt...
Bővebben
magyarnemzet.hu
A kárpátaljai magyarság örök példát szolgáltat arra, hogy a többségi nemzet tengerében miként kell élni akarni, soha fel nem adni, pozitívan a jövőbe nézni – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Kárpátalja Kincsei című kiállítás megnyitóján a fővárosi Magyarság Házában pénteken.
Bővebben
www.magyarkurir.hu
Közeleg Ferenc pápa történelmi romániai apostoli látogatása, amelynek során a Szentatya Csíksomlyóra is elzarándokol, és szentmisét mutat ott be június 1-jén szombaton, egy héttel pünkösd előtt. Ebből az alkalomból tartottak kerekasztal-beszélgetést május 22-én este Budapesten, a Magyarság Házában.
Bővebben

2019. május 6.

Ideje az építésnek

www.frissujsag.ro
Tegnap a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza szervezésében "Ideje az építésnek — Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében" címmel nyílt kiállítás az Iparosotthonban.
Bővebben
www.3szek.ro
Hervai Katalin sepsiszentgyörgyi grafikusművész életmű-kiállítása nyílt meg május elején az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti termeiben. A nagyszámú közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője üdvözölte.
Bővebben

2019. március 29.

"Bennünk van a pörgés"

www.kepesifi.com
Jó hangulat, pozitív energia, szikra a színpadon, amely tűzbe hoz, energikus dalok, tomboló közönség = The Spark. A többit, pedig az interjúból….
Bővebben

2019. március 29.

Tavaszi tárlat

www.karpatalja.ma
A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak munkáiból nyílt csoportos kiállítás Beregszászban. A 2019-es RIT tavaszi tárlatának megnyitójára március 27-én került sor a főiskola Gross Arnold kiállítótermében a 2019. évi Rákóczi-napok rendezvénysorozat részeként.
Bővebben
felvidek.ma
Március 18-a és március 24-e között immár ötödik alkalommal szervezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, a Bach és kortársai zeneműveit felvonultató igényes zenei programsorozatot. Az idei évben első alkalommal csatlakoztak hozzá külhoni magyar térségek is.
Bővebben
www.3szek.ro
Március idusát megelőző hétvégén nyílt meg Kézdivásárhelyen az immár hagyományossá vált, magyar nemzeti ünnepet köszöntő tárlat, amelyen háromszéki és brassói képzőművészek tisztelegtek egy-egy alkotással az 1848−49-es forradalom és szabadságharc előtt.
Bővebben
pannonrtv.com
Örkény István egyperces novelláin keresztül ragadja meg az abszurd színház világát a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak előadása. A produkciót Dévai Zoltán és Virág György rendezte.
Bővebben

2019. március 11.

KÖNYVTÁRAVATÓ SZŐGYÉNBEN

felvidek.ma
Szőgyén község könyvtára új helyén, a felújított régi községháza épületében, megújulva várta az ünnepi megnyitóra mindazokat, akik szeretik a könyvet, a jó olvasnivalót.
Bővebben
www.karpatalja.ma
Első alkalommal szerveztek szólótáncversenyt Férfitáncok és csárdások Kárpátalján címmel. A rendezvényt március 3-án tartották Tiszapéterfalván a Napsugár Egyesületi Házban. A verseny szervezői a nagypaládi Szatmár megye, Ugocsa az én Hazám Néptánccsoport és a Tulipán Népművészeti Tanoda, valamint a Kokas Banda népzenei együttes.
Bővebben
felvidek.ma
Február 28-án a Pozsonyi Magyar Intézetben köszöntötték a Magyar Örökség-díjas Takács András néprajzkutatót, néptáncgyűjtőt. Bandi bácsi, avagy Taki, ahogy a legtöbben szólítják, az 1950-es években kezdett néptáncokat gyűjteni.
Bővebben
www.3szek.ro
Bátor és időszerű témát jár körül Simó Mártonnak az egységes román állam létrejöttének centenáriumán megjelent könyve (*). Benne mintegy kéttucatnyi interjút, dokumentumot, vallomást közöl az erdélyi, székelyföldi román–magyar együttélésről.
Bővebben