Menü Bezárás

Gondolatok a kánikulában

Gyermekkoromban úgy gondoltam, hogy a magyar tenger mellett élni nagyszerű lehet, kicsit távolabb tőle viszont kifejezetten rémes, mert egész nap azon kesereg az ember, hogy az a fránya Balaton miért nincs közelebb. Kánikulában megmártózni egy hűsítő tó vizében valóban mesés dolog, de nem élhet mindenki vízparton. Ilyen apróságokkal persze nem foglalkozik az ember fiatalon. Tapolca kellő távolságra helyezkedik el csodás tengerünktől, így az ittenieknek ki kellett találniuk valami mást a napi háromszori úszkálás helyett.

A híres tavasbarlang például már éppen száztíz éve látogatható, egész évben 18 Celsius fokos hőmérséklettel kedveskedve mindenkinek, aki jót akar magának. S ha már víznél tartunk, nem kevésbé híres a tapolcai Malom-tó sem, a turisták valóságos kincsesbányája. Érdekessége, hogy még télen sem fagy be.

Jövetelem célja természetesen a Tamási Áron Művelődési Központ szemrevételezése, nem Tapolca turisztikai kínálatának leltárba vétele. A város főterétől nem messze található modern épületben működik a Tapolcai Musical Színpad. Ez az otthona a Tapolcai Városi Televíziónak és a Tapolcai Városfejlesztési Kft.-nek is. Az épület bejáratánál mozgássérültek számára lépcsőlift, mindenhol szép virágok, parkoló, kényelmes padok, díszburkolat.

Nem leltározok, de meg kell említenem, hogy a Tamási Áron Művelődési Központ előtt áll a város szülötte, Marton László egyik alkotása: Szent Borbála, a bányászok védőszentje. Egyik, mert felsorolni is hosszadalmas lenne, hány köztéri szobra látható még a Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművésznek Tapolcán, nem beszélve a Marton László Emlékmúzeum állandó kiállításán bemutatott műveiről.

Ha élne, Tamási urat feltétlenül elkalauzolnám Marton László 2008-ban felállított Wass Albert szobrához a nagy írótárs nevét viselő könyvtár előtt, aztán a Köztársaság térre egy monumentális Székelykapu mögé épített Trianoni emlékműhöz, és végül, de nem utolsósorban a Zsinagógához, amely jelenleg a Tamási Áron Művelődési Központhoz tartozó illusztris helyszínként várja vendégeit.

Horváth Gábor Miklós

X
X