Menü Bezárás

Előítélet nélkül

Tamási Áron halálának évében, 1966-ban egyesült Enying Balatonbozsokkal, és éppen három évtizede város. Vasúti kapcsolata 1990-től a vágányok rossz állapotára való tekintettel (egy szakaszon nemes egyszerűséggel a síneket is ellopták) egyre kevesebb szerepet játszott a város életében, és végül, tíz éve, megszűnt a vasúti személy- és teherforgalom.

Murphy törvényének megfelelően, enyingi látogatásom előtt merült fel bennem először, hogy miért ne utazhatnék időnként kényelmesen vonaton, visszafelé pedig össze is ütöm ügyesen röpke beszámolómat…

A balatonbozsoki (enyingi) Tamási Áron utcában aztán hamar kiderült, hogy bizony sokkal jobb, ha az autómmal minél hamarabb el tudom húzni a csíkot erről az izgalmas helyszínről. Néhány szép ház kivételével autóbontó műhelyek, mit műhelyek, düledező viskók, középkorban játszódó, kosztümös filmek díszleteiként is remekül használható kalyibák, sufnik, kamrák, ólak sorakoznak sűrű egymásutánban. Réges-régi lovas szekerek, szerencsére már lovak nélkül, öreg autók, kisbuszok, nagybuszok, széthullott, felismerhetetlen járművek gyanús építmények előtt, között, mögött, mellett. Ha közelebb merészkedne az ember, ki tudja, mit találhatna még ott?

Váratlanul egy felháborodott férfi toppan elő és fenyegető hangon mondja: szóltak neki, hogy itt fényképeznek, és ő tudni akarja, hogy mi folyik itt. Amikor közlöm jövetelem békés célját, hangyányival higgadtabban távozik.

Mit tudnék még elújságolni Tamási Áronnak megnyugtatásul, ha nekem szegezné a kérdést az enyingi kiruccanásomról? Talán hogy Bánffyhunyad testvérvárosa. Itt született és itt élt Vas Gereben író, akiről a helyi művelődési házat elnevezték. Újra régi fényében tündököl és neveli minden szépre, jóra diákjait a híres Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola.

Egy fiatal nő udvara kerítésére terített, hatalmas szőnyeget csutakol erős vízsugarú slaggal. Itt is élnek emberek, akiknek fontos a szépség és a tisztaság. Még véletlenül sem szabad hagyni, hogy az a csúnya előítélet kerítse hatalmába a bozsoki utcán bolyongó Tamási-rajongót.

Horváth Gábor Miklós

X
X