1051 Budapest, Zrínyi utca 5., Tel.: + 36 1 795 66 06hu

Program

Magyarság Háza Irodalmi Szalon

Varga Tamás: A leves (könyvbemutató)

2020. március 4. (szerda), 18:00

Helyszín: Magyarság Háza – 1051 Budapest, Zrínyi u. 5. (Duna Palota)

Magyarság Háza Irodalmi Szalon

VARGA TAMÁS: A LEVES (KÖNYVBEMUTATÓ)


„Varga Tamás drámái vérbeli kamaradarabok. Néhány szereplőt mozgató szövegek, melyeknek cselekménye egyetlen helyszínen, valós időben bontakozik ki. Helyzeteik és figuráik ugyan ismerősek lehetnek az amerikai zsánerfilmekből, ezekben a szövegekben semmi sem az, aminek először látszik. Bár kezdetben minden világosnak, érthetőnek és logikusnak hat, a végkifejlethez közeledve egyre több szokatlan, értelmezhetetlennek tűnő elem jelenik meg, hogy aztán egy nem várt fordulat teljesen újraértelmezze a korábbi cselekvésmozzanatokat.

Varga Tamás trilógiájának központi kategóriája a bűn és a bűnhődés. Főszereplői pedig olyan ismerős, hétköznapi figurák, akiknek vétkeivel a szerző - e dramatikus világok mindenható alkotója - csak az utolsó pillanatokban szembesít bennünket. A kötet szövegei izgalmas színfoltjai a kortárs magyar drámairodalomnak. Láttató erejű filmszerűségüknek, megfejtésre váró titkaiknak és üdítően fekete humoruknak köszönhetően sokáig az olvasóval maradnak.” (Oláh Tamás)

Varga Tamás 1976-ban született Zentán. Első drámáját amatőr színészként írta meg A kalitka címmel, amit Zentán rendezett meg. Ezt követően felvételt nyert az Újvidéki Színművészeti Akadémia színészi szakára, utána pedig az Újvidéki Színház társulatának tagja lett. Jelenleg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a kulturális fejlesztésért felelős munkatársa és a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke. Első kötete A leves című drámatrilógia, ami 2019 szeptemberében jelent meg.

Beszélgetőpartnere: Drubina Orsolya drámaíró, teatrológus, a Szegedi Tudományegyetem magyar-komparatisztika szakán szerzett alapdiplomát, mesterképzését a Pannon Egyetem színháztudomány szakán végezte el.

A belépés ingyenes. A helyek korlátozott száma miatt regisztráció javasolt: magyarsaghazainfo@gmail.com (a regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik). Helyfoglalás érkezési sorrendben.