1051 Budapest, Zrínyi utca 5., Tel.: + 36 1 795 66 06hu

Program

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja III.

Az emlékezet, mint igazságszolgáltatás

2020. február 25. (kedd), 18:30

Helyszín: Magyarság Háza – 1051 Budapest, Zrínyi u. 5. (Duna Palota)

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja III.

AZ EMLÉKEZET, MINT IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS

Bobrovszky Annamária, a Máramarosszigeti Börtönmúzeum munkatársának előadása

„Amikor az igazságszolgáltatás nem képes az emlékezet egy formája lenni, maga az emlékezés válik igazságszolgáltatássá.” Ana Blandiana

A XIX. század végén épült máramarosszigeti börtön az 1950-es években vált a kommunista elnyomás egyik legfélelmetesebb fegyverévé. Öt éven keresztül közel 200 személyiség, Románia politikai, kulturális, illetve vallási elitje – köztük Márton Áron püspök – raboskodott itt a legnagyobb titokban, borzasztó körülmények között. Ma az épület a Kommunizmus és az Ellenállás Áldozatai Emlékmúzeumának ad otthont, feltárva az öt évtizedes kommunista elnyomás sötét titkait, ugyanakkor emléket állítva mindazok számára, akik hősien harcoltak az elnyomókkal szemben.

Az előadás a máramarosszigeti börtön, annak politikai foglyai – többek közt Márton Áron püspök – és nem utolsó sorban a múzeum életébe kíván betekintést nyújtani.

A belépés ingyenes. A helyek korlátozott száma miatt regisztráció javasolt: magyarsaghazainfo@gmail.com (a regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik). Helyfoglalás érkezési sorrendben.