1051 Budapest, Zrínyi utca 5., Tel.: + 36 1 795 26 20hu

Program

II. Rákóczi Ferenc-emlékév – Zselíz

A Tenkes kapitánya

2019. szeptember 15. (vasárnap), 18:00

Helyszín: Zselízi Sportcsarnok – Zselíz (Felvidék, Szlovákia)A nagy sikerű történet táncban elmesélve. A Magyar Nemzeti Táncszínház Kárpát-medencei Tenkes-turnéjának harmadik állomása: Zselíz. (A rendezvény a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósul meg.)

A Tenkes kapitánya – Táncjáték Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán

A Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film – mint a Magyar Televízió első sorozata – annak idején óriási népszerűségre tett szert.

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté katonája ugyan költött személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe.

A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat.

Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a néptáncegyüttes megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát. Néptáncos kincsünk segítségével felidézzük nemzetünk történelmének e korszakát, teljesebb képet nyújtva a kor nevezetes és névtelen hőseiről.

Címszerepben: Barka Dávid
Közreműködik a Honvéd Férfikar
Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra írta: Zs. Vincze Zsuzsa
Dalszövegek: Turczi István
Tánczenei szerkesztő: Árendás Péter
Zeneszerző: Sebő Ferenc
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Az előadás 10 éves kortól ajánlott.

A belépés ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.