Menü Bezárás

Polgárutca, királyi panorámával

Nagymaros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 157/2010. (IX. 27.) számú határozata: a Képviselő-testület a polgármester „Tiszta udvar, rendes ház” program végrehajtásáról szóló tájékoztatóját megismerte és elfogadja. A szakmai Bíráló Bizottság javaslata alapján „Tiszta udvar, rendes ház” díjban részesíti Flamich Andrásné (Nagymaros, Mainzi u. 8.) és Heincz Zoltánné (Nagymaros, Tamási Áron u. 6.) jelölteket.

Nagymaros város önkormányzatának honlapján találtuk ezt a tizenkét évvel ezelőtti hírt. Ennek olvastán könnyű elképzelni, milyen lehet Nagymaros százméternél alig hosszabb Tamási Áron utcácskája (is)!

De ne szaladjunk ennyire előre: vessünk egy pillantást arra, hogy hol is vagyunk tulajdonképpen. Heinczinger Balázs polgármestert idézzük:

„Nagymaros talán az ország legszebb fekvésű és panorámájú kisvárosa. A Dunakanyarban, Budapesttől 52 kilométerre, a Duna bal partján, a Börzsönyből lefutó völgyekben, dombhátakon és a Duna partján fekszik. Nagymaros környezete természeti szépségekben és kultúrtörténeti emlékekben egyaránt gazdag. A települést a középkorban alapították, első okleveles említése 1257-ből származik, azonban a kőkortól kezdve találtak itt régészeti leleteket, ami azt bizonyítja, hogy szinte folyamatosan lakott hely volt. A német telepesek által lakott Nagymaros 1324-ben emelkedett városi rangra: Károly Róbert magyar király Maros lakóit Buda város kiváltságaival ruházta fel. Később fontos lovagi tornák színhelye lett és kiváltságait még sokáig megőrizte. Vizahalászata, majd borászata, később szelídgesztenye ligetei tették nevezetessé. Jelenleg Magyarország páratlan szépségű kerékpárútjának egyik legfontosabb állomása. A Börzsönyt behálózó turistaösvények közül több Nagymarosról indul vagy itt halad át. Nagymaros megközelíthető vasúton a Budapest–Szob fővonalon Nagymaros-Visegrád vagy Nagymaros állomáson leszállva, menetrendi kirándulóhajóval, szárnyashajóval Budapestről és Esztergomból is, vagy Visegrádról komppal, illetve a 12-es országúton gépkocsival.”

Gondozott, rendezett házak, takaros kertek, udvarok szegélyezik a nagy erdélyi író nevét viselő utcácskát. Elején a Rákóczi Ferenc utcára, a végén a Deák Ferenc utcára merőleges. (Történelmi távlat.) Bal oldalán a Csokonai Vitéz Mihály utca, majd a Radnóti Miklós utca húzódik, jobb oldalon az Arany János utca párhuzamos vele. (Irodalmi lépték.) A 2. szám alatt a Cleo Stúdió fodrászat, kozmetika, műköröm és manikűr szolgáltatásokat igénybe vevő vendégeket vár. A 10. szám alatt található CsG és Társa Mezőgazdasági és Szolgáltató Bt. kínálatában veszélyes fák alpintechnikával történő kivágása, fakivágás, gallyazás, fűkaszálás, fűnyírás, bozótírás, parlagfűirtás, telektisztítás, ágdarálás, tűzifaértékesítés, fuvarozás szerepel. Más egyéni vállalkozók is ajánlják szolgáltatásaikat, többek között épületgépészet, víz-gáz-fűtésszerelés, napkollektor, központi porszívók ügyében is jó helyen jár itt az érdeklődő.

S nem lehet meg nem említeni, milyen kedves volt a lelkünknek, amikor a nagymarosi, Vasút utcai Tölgyes Vendégház közösségi oldalán egy téli bejegyzésben egy igazán szép Tamási Áron-gondolatot találtunk: „A fűtermő helyeken csillogott a föld, s a fák ágai cukrosak voltak. Felettük ropogósnak tetszett a derült ég: szinte félni lehetett, hogy meghasad valahol, amikor tüzesen rányomul a felkelő nap.”

Most, május közepi ottjártunkkor azonban napsütés és csend borította be az utcát. Mivel végigjárását lentről, a Deák Ferenc utca felől kezdtük, az igazán nagy meglepetés akkor ért bennünket, amikor felkapaszkodtunk az emelkedő utcácska tetejére és a Rákóczi Ferenc utcával való találkozási pontján állva visszatekintettünk: az alant húzódó házakon, főútvonalon, vasúton és Duna vizén túl ott magasodott előttünk a Visegrádi-hegység, sziklacsúcsán a visegrádi várral, az erődítmény fellegvárával!

Csak úgy elgondolkodtam: a fellegvárban mindig sok a turista. Több kiállítás is látogatható ott, például a vár történetét bemutató tárlat, a vár maketten rekonstruált erődrendszere, a Szent Korona másolata és itteni őrzésének története, egy panoptikum, vadászati-halászati-gazdálkodási kiállítás… Nos, ha egy itt időző turista távcsővel áttekintene átellenben a folyón túlra, Nagymarosra, épp a Tamási Áron utcát pillantaná meg legelébb.

S ha ezt most, ebben a pillanatban tenné, akkor látna abban minket is, amint rácsodálkozunk az elénk táruló látképre, és megértjük, miért nevezi magát Nagymaros, illetve vezetői és lakói őt így: „Polgárváros, királyi panorámával.”

Hát íme egy Polgárutca, a Tamási Áron, királyi panorámával! Itt állunk most, ennek a közepén!

S eszünkbe jut még egy érdekesség Nagymarosról és Tamási Áron emlékezetéről.

Ebben a városban rendezik meg nyaranta a Regejáró Misztrál Fesztivált, idén (2022.) július 15–16-án immár XXI. alkalommal. A fesztivált – amint neve is jelzi – a dunakanyari kötődésű Misztrál Együttes szervezi, amelynek egyik alapítója Török Máté.

Török Máté a muzsikáláson, zeneszerzésen, éneklésen kívül a fotózásnak is elkötelezettje és grafikai tervezésben is jeleskedik. A Magyarság Háza felkérésére ő álmodta meg és készítette el a Pünkösdkor Székelyföld felé tartó és egészen az ezeréves határig elzakatoló Össznemzeti Zarándokvonatot húzó mozdony látványtervét, azaz a Budapesten egymással összekapcsolt Székely Gyorsot és Csíksomlyó Expresszt vontató mozdonyét, amely a 125 éve született Tamási Áron előtt tisztelgett. A különleges technikával felmatricázott 480-as sorozatú Bombardier TRAXX mozdony díszítéséhez Török Máté többek között László Gyula korabeli Tamási-portréját, az író aláírását, szülőfaluja, Farkaslaka látképét: Jakab Emil farkaslaki fotográfus fényképét, Csomortáni Gál László rajzát a település templomának sziluettjével, valamint az emlékév logóját használta fel, és természetesen Tamási Áron gondolatát, az emlékév jelmondatát is megjelenítette rajta: „Nincs módunkban kitérni a hűség elől.”

Török Máté nemsokára – július közepén – itt játszik Nagymaroson a Templomkerti Színpadon, a Gyermekszínpadon, a Gondolatok Házában.

Olyan érdekes, hogy bármerre járunk, mindenütt találunk valamilyen különleges kapcsolódást tér és idő, múlt és jelen, távol és közel… ők-mi és Tamási Áron között.

Varga Gabriella

X
X