Menü Bezárás

Neves gimnázium lett…

Csak most tartjuk furcsának, de évtizedekkel ezelőtt általában arról az utcáról kapta nevét az ott található oktatási intézmény, amelyben áldásos tevékenysége zajlott. Így volt ez az első iskolámmal, a néhány évvel ezelőtt kapuját örökre bezáró Práter Utcai Fiúiskolával (bezzeg az úttörőcsapatának neve és száma is volt: 3877-es Kun Béla Úttörőcsapat), és ez történt a Mártonhegyi úton található általános iskola és gimnáziummal is.

A rendszerváltozás környékén aztán elsöpörték számaikkal és neveikkel együtt az úttörőcsapatokat, sok helyen viszont az iskola vette fel ünnepélyesen valakinek a nevét. Tamási Áron a tizenkettedik kerületben az Alkotás út 51. szám alatti házban lakott (tábla őrzi emlékét a ház kapuja mellett), özvegye, Ágota asszony még áldását tudta adni a megtisztelő ünnepségre, s így az iskola 1991-ben Tamási Áron nevét vette fel, még Farkaslakáról is érkeztek gyerekek a nagy eseményre.

A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium bejáratánál elhelyezett szobor az íróról nem a világ legsikerültebb alkotása, de a tanulók megszokták, megszerették, dolgozatírás előtt megsimogatják, zord időben sapkát húznak a fejére, ballagáskor fényképezkednek vele.

Ennél azonban sokkal többet tudnak Tamási Áronról és Erdélyről a diákok, köszönhetően annak a szép hagyománynak, hogy – korábban önerőből, az utóbbi években pedig javarészt a Határtalanul Program keretében – már több osztály elutazhatott az író szülőfalujába. Ezt csak a Covid akadályozta meg az elmúlt években, de nincs veszve semmi, mert javában folyik már a programtervezés a következő tanévre, amely hivatalosan is az iskola, sőt az egész tankerület Tamási-éve lesz.

Horváth Gábor Miklós

X
X