Menü Bezárás

2023. január

23jan.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA IRODALMI SZALONTONY18:00 - 19:00 1051 Budapest, Arany János utca 10.

Esemény részletei

TONY 
„Szeressétek egymást és tiszteljétek atyátok emlékét…” 
gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia visszaemlékezései férje fogságáról és haláláról 

A TONY című irodalmi est az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek és mártírjainak, azon belül is egy példaértékű házaspárnak, Antóniának és Lajosnak kíván méltó emléket állítani. 
Az előadás egy visszaemlékezést tár elénk a történelmi nőalak életútjára: gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia, akit a társaságban Tonynak hívtak, emlékképekben meséli el életét a nézőknek. 
Az önálló irodalmi estben az élő színészi játékot zenei betétek és hangbejátszások egészítik ki: rekonstruált hangfelvételek (Lautzendorf százados és Kempten altábornagy, valamint Trattner ezredes, Altmann alezredes és Reichardt őrnagy, illetve Batthyány Lajos szövegei) gazdagítják a vizuális élményt és a virtuális utazást, melyek nem csupán a történetet teszik hitelessé, de valóságosabbá varázsolják a nézők számára az eseményeket. 
Az első jelenetben Tony olyan idős asszonyként lép a közönség elé, aki már visszavonult a nyilvánosság elől és gyermekei számára írja meg visszaemlékezéseit 1882. október 6-án, Dákán, férje fogságáról és haláláról. Ekkor épp 66 éves, tehát 33 éve vesztette el férjét. A további jelenetekben elevenednek meg ismerkedésük, házasságuk, a pozsonyi és a pesti társasági élet, Lajos politikai pályájának részletei, valamint a forradalom és a szabadságharc, a küzdelem, a bukás és a megtorlás, a kivégzés eseményei. E részekben a kezdetben fiatal Tony fokozatosan, folyamatosan öregszik, idősödik a saját élettörténetével, ahogy előrehalad a visszaemlékezésben. Az előadás utolsó jelenete, a finálé visszatér a kezdő (1882. október 6., Dáka) jelenetbe, így alkotván keretet a történetmesélésnek. 
Az önálló irodalmi est alapját a JEL Könyvkiadó által 2008-ban kiadott „Batthyány Lajos emlékezete – gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia visszaemlékezései férje fogságáról és haláláról” című könyv és hangoskönyv alkotja. 
Az est egy modern királynőnek kíván élő emléket állítani, aki a MEGBOCSÁTÁS jelképe. Élettörténete, ez az időtlen női sors arra hívja fel a figyelmünket, hogy sose felejtsük el: mindaz, ami vele történt, bármikor bármelyikünkkel megtörténhet! Az egyszemélyes produkció azonban semmiképpen sem magányos, komor, depressziós hangvételű – sokkal inkább egy végtelenül erős és erkölcsös, kitartó és intelligens asszony példáját bemutatva ad erőt, hitet és bíztatást a nézőnek. 

Tony: Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő 
Dramaturg-rendező: Tollár Mónika 
Látvány- és jelmeztervező: Vesztergombi Anikó 
Zeneszerző: Grósz Arthur Valentin 
Produkciós vezető: Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány és a Magyar Női Unió elnöke 

Időtartam: 60 perc 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info. A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net  
 
Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wpcontent/uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat! 

Időpont

2023. január 23. 18:00 - 2023. január 23. 19:00

X
X