Menü Bezárás

2023. szeptember

05szep.18:0019:00MAGYARSÁG HÁZA FILMKLUB / MI, MAGYAROKTöviseken át a rózsákhoz18:00 - 19:00 1051 Budapest, Nádor u. 17.

Regisztráció

Jelentkezés lezárva

Esemény részletei

Töviseken át a rózsákhoz
Kiss Beáta tanár portréja (Szlovákia, Balázs Emese filmje) 

Léva várának romjaira ránézve egyszerre látjuk a múlt dicsőségét, az elmúlást, látjuk az egykori várkapitány, Dobó István reneszánsz kastélyát, abban egy nagyon színvonalas kiállítást, ahol egyetlen magyar nyelvű felirat sincs. Mindezen szimbolikus üzenetek miatt Kiss Beáta számára egyértelmű volt, hogy a filmet a vár romjai alatt akarja elkezdeni.

Mivé lett Léva dicsősége? – teszi fel a kérdést Kiss Beáta, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium igazgatója. A vár egykor IV. Béla király védőrendszerének része volt, Dobó István jutalmul kapta meg az egri vár hősies megvédéséért. Hosszú ideig stratégiai fontossággal bírt, ennek a kuruc kor vetett véget. Ma egyszerre jelképezi a régi dicsőséget és a jelenlegi furcsa, felemás állapotokat. A mai maroknyi magyarság itt szervezi közös programjait.

Kiss Beáta hosszasan mesél a közeli Szentháromság tér épületeiről. A környéken működtek az elmúlt századokban az egyházi, elemi- és középiskolák. Egy időben itt tanított Juhász Gyula, és itt folytatta tanulmányait Léva szülötte, Kittenberger Kálmán is.

A magyar alapiskola sorsa is kiválóan jelképezi a magyarság hányattatásait. Mindig a legméltatlanabb helyekre került, a legszegényesebb felszerelést kapta, ami jelezte, hogy a magyar nyelvű oktatás – enyhén szólva – nem a szlovák állam szívügye. Beáta is szinte minden osztályt más helyszínen végzett el – többek között egy fából készült barakk épületben is –, holott ugyanazon iskola tanulója volt.

Az olvasást főleg édesanyja és a nagymamája szerettette meg vele, az egykori olvasmányélmények, és főleg a reformkori ideák, eszmék egész életére kihatottak. Számára a magyarság alapvetés, és ezt minden környezetben maximálisan akarja megélni. Fegyelmezett, szófogadó, jeles tanuló volt, igazi tanárgyerek. Pedagógus édesanyja aktívan részt vett a helyi közéletben a szocializmus idején – egy ideig a CSEMADOK elnöke volt –, ez kihatott Kiss Beáta tanulmányaira is, két évig nem vették föl az egyetemre. Cserébe viszont rengeteg kulturális eseményen vett részt, ikonikus személyiségekkel találkozott.

A nyolcvanas évekre a magyar nyelvű középiskolai oktatás Léván megszűnt, ezért a középiskolát Komáromban végezte. Egyetemistaként részt vett a rendszerváltásban, különböző magyar szervezeteket hoztak létre. A forradalom után volt lehetőség szakot váltani: tanulmányait szlovák-zene szakon kezdte, és magyar-zene szakon végezte el. Lévára visszakerülve először a helyi járási újságnál dolgozott, majd a magyar iskola igazgatójának hívására a Juhász Gyula Alapiskolában kezdett tanítani. Hosszú évekig ott dolgozott, mígnem 2001-ben megalapították a Czeglédi Péter Református Gimnáziumot, ahol tanárként, ma már igazgatóként dolgozik.

A csehszlovák állam tudatos és drasztikus asszimilációs tevékenysége folytán a magyarság létszáma drámai módon lecsökkent Léván és környékén. A Czeglédi Péter Református Gimnázium minden munka és erőfeszítés ellenére megszűnik, mert a szórványban élő magyarság létszáma fogyatkozik. Éppen azért, mert nem egy tömbben él ezeken a helyeken a magyarság, kisebb az érdekérvényesítő képessége. Kiss Beátának igazgatóként fel kell számolnia a saját iskoláját. Nem tudja, mi lesz ezután, de bízik Istenben, aki eddigi életében mindig segített, és mindig adott neki új lehetőségeket és feladatokat.

Időtartam: 60 perc 
Ajánlott életkor: 12+ 

A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.

Helyfoglalás érkezési sorrendben.

Kérjük, olvassa el https://magyarsaghaza.net/wp-content/uploads/2023/03/Adatkezelesi_Tajekoztato_Kivonat_Rendezveny_Regisztracio_Magyarsag_Haza_Nonprofit_Kft_220823.pdf linken található Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Időpont

2023. szeptember 5. 18:00 - 2023. szeptember 5. 19:00

Helyszín

Magyarság Háza Galéria

1051 Budapest, Nádor u. 17.

X
X